Μια αεροσυνοδός της El Al, της εθνικής αεροπορικής εταιρείας του Ισραήλ, βρίσκεται σε κώμα, καθώς κόλλησε ιλαρά σε πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Η γυναίκα, 43 ετών, έχει πάθει εγκεφαλίτιδα που σχετίζεται με την ιλαρά, σύμφωνα με τον Eyal Basson, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι η επιπλοκή επηρεάζει έναν στους 1.000 ανθρώπους που ασθενούν από τον ιό της ιλαράς, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών και ενήλικες άνω των 20 ετών. Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, κώφωση ή θάνατο.

Ισραηλινοί υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας προειδοποίησαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην πτήση El Al 002 – η οποία έφυγε από το Διεθνές Αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης στις 26 Μαρτίου και προσγειώθηκαν στο Ισραήλ μια μέρα αργότερα- να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη αν εμφανίσουν πυρετό, συχνά το πρώτο σημάδι της εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου.

Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, βήχα, αιμορραγία στα μάτια, ευαισθησία στο φως και σκούρο κόκκινο εξάνθημα, εμφανίζονται συνήθως από 10 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό της ιλαράς που θεωρείται από τους πλέον μεταδοτικούς στον κόσμο.

Σε αντίθεση με τα παθογόνα της γρίπης, τα οποία εξαπλώνονται όταν ένα άτομο φτερνίζεται ή βήχει αλλά μετά πέφτουν, ο ιός της ιλαράς παραμένει στον αέρα για έως και δύο ώρες, δήλωσε ο Δρ Martin Cetron των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ενώ κάθε άτομο που έχει μολυνθεί με γρίπη είναι πιθανό να μολύνει δύο άλλα άτομα, είπε ο γιατρός, η ιλαρά είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα εννέα έως 19 άτομα.

Υγειονομικοί υπεύθυνοι του Ισραήλ έστειλαν επιστολή στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας, συνιστώντας την ανοσοποίηση του προσωπικού με δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς.

Από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Απριλίου, επιβεβαιώθηκαν 555 κρούσματα ιλαράς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2000.

Αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν η αεροσυνοδός της El Al είχε εμβολιαστεί, αλλά η μητέρα της υποστήριξε ότι έχει κάνει όλα τα συνιστώμενα εμβόλια. Ωστόσο, μεταξύ 1971 και 1977, στο Ισραήλ η σύσταση ήταν μόνο για έναν εμβολιασμό κατά της ιλαράς. Η τρέχουσα σύσταση για τους ενήλικες είναι πλέον δύο δόσεις.