Για πρώτη φορά περισσότερες γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω στην Αγγλία και την Ουαλία μένουν έγκυες, σε σχέση με εκείνες που βρίσκονται στη δεκαετία των 20 ετών: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) που καλύπτει την Αγγλία και την Ουαλία για το 2017 -την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – υπήρχαν 395.856 εγκυμοσύνες μεταξύ των γυναικών  που βρισκόταν στη δεκαετία των 20 και 398.284 γυναικών ηλικίας άνω των 30 ετών.

Το ONS αποδίδει αυτήν την αλλαγή σε παράγοντες που περιλαμβάνουν την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την απασχόληση, το αυξανόμενο κόστος της τεκνοποίησης αλλά και της στέγασης μιας μεγαλύτερης οικογένειας.

Ενώ το ποσοστό κύησης σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 20 ετών συνέχισε να μειώνεται το 2017 κατά 3,8%  σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ήταν η μικρότερη μείωση για αυτήν την ηλικιακή ομάδα από το 2008.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της ένωσης οικογενειακού προγραμματισμού Family Planning Association (FPA) υποδηλώνει ότι οι ανισότητες μεταξύ των ηλικιακών ομάδων μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ζητημάτων που σχετίζονται με το επίδομα μητρότητας για τις νεότερες γενιές.

«Το επίδομα μητρότητας δεν είναι εξασφαλισμένο για τις νέες γυναίκες, εξαιτίας της επισφαλούς απασχόλησης, δεδομένου ότι συνήθως χρειάζεται να εργάζονται για έναν χρόνο προτού να το δικαιούνται», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της FPA. Πρόσθεσε ότι η έλλειψη πόρων για την υποστήριξη νεότερων οικογενειών, όπως η προσιτή παιδική μέριμνα, «θα μπορούσε επίσης να κάνει δυσκολότερη την απόφαση κάποιων να αποκτήσουν παιδιά σε νεότερη ηλικία».

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά την αμειβόμενη γονική άδεια, με την Ιρλανδία και τη Σλοβακία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Σε πιο ευχάριστα νέα για τη χώρα, τα στοιχεία του ONS δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός γυναικών που μένουν έγκυες κατά τη διάρκεια της εφηβείας μειώθηκε το 2017 για δέκατη συνεχόμενη χρονιά:  Η βελτίωση της εκπαίδευσης σε σχέση με το σεξ και τις σχέσεις, η καλύτερη πρόσβαση σε αντισυλληπτικά και η αυξημένη συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελούν τις πιθανότερες αιτίες για τη μείωση, σύμφωνα με το ONS.