Μια μελέτη σε περίπου 1.000 ζευγάρια γκέι ανδρών οι οποίοι έπαιρναν αντιρετροϊκά φάρμακα, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δεν διαπίστωσε περιπτώσεις μετάδοσης του HIV μετά από οκτώ χρόνια. Αυτό οφείλεται στην ειδική θεραπεία που μειώνει τον ιό στο σώμα των φορέων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Το ότι ο ιός είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν ανιχνεύεται, σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί» και αυτό θα πρέπει να γίνει βασική γνώση για τον HIV, ανέφεραν οι ειδικοί.

Η ευρωπαϊκή μελέτη παρακολούθησε 972 ζευγάρια ανδρών -όπου ένας εκ των δύο είχε τον ιό HIV και λάμβανε αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ ο άλλος δεν ήταν φορέας- για ένα διάστημα οκτώ ετών, από το 2010-2017.

Σε αυτό το διάστημα δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης του HIV στα ζευγάρια παρότι συνολικά ανέφεραν ότι έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις 76.088 φορές. Παρόλο που 15 συμμετέχοντες μολύνθηκαν από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γενετικές εξετάσεις έδειξαν ότι σε καμία περίπτωση ο ιός δεν προήλθε από τον μόνιμο σύντροφό τους.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν οριστικές αποδείξεις ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV από το πρωκτικό σεξ όταν καταστέλλεται το ιογενές φορτίο του ιού HIV είναι ουσιαστικά μηδενικός», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η Δρ Alison Rodger, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι το πρωκτικό σεξ είναι γνωστό ότι έχει τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, αλλά οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να καθησυχαστούν: «Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του HIV με την πρόληψη της μετάδοσης του ιού και στην αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί φορείς» και ζήτησε να γίνει προσπάθεια ώστε όλοι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μηδενικό κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όταν ο φορέας λαμβάνει θεραπεία για τον HIV. Ο Δρ Ford Hickson, από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μελέτη επιβεβαίωσε ότι εάν οι άνθρωποι καταστείλουν τον HIV με αντιρετροϊκή θεραπεία, «δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό τους σε άλλα άτομα κατά τη διάρκεια του σεξ, ανεξάρτητα από το φύλο τους».

Στη μελέτη, οι άνδρες με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια προηγουμένως, καθιστώντας τον ιό μη ανιχνεύσιμο – δηλαδή σε λιγότερα από 200 αντίγραφα ανά ml αίματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν σε αυτό το επίπεδο μετά από καθημερινή αγωγή για τον HIV για έξι μήνες.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων, που πρέπει να παίρνει καθημερινά ένας φορέας, για να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του HIV στο σώμα του. Αν και δεν μπορεί να θεραπεύσει τον ιό, μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ιού σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα.