Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός παιδιού να γίνει παχύσαρκο έως και 25%, σύμφωνα με μια μείζονα μελέτη σε 16 χώρες.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξήγαγαν την έρευνα σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνουν έκκληση για περισσότερη βοήθεια και ενθάρρυνση στις γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και περιορισμούς στην εμπορία βρεφικού γάλακτος, το οποίο όπως δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ João Breda δεν είναι κατ’ ανάγκη καλύτερο.

«Πρέπει να εξετάσουμε περισσότερα μέτρα για την ενθάρρυνση του θηλασμού, όπως η παρατεταμένη άδεια μητρότητας», δήλωσε ο Δρ Breda. «Χρειαζόμαστε επίσης λιγότερο ακατάλληλο μάρκετινγκ για το βρεφικό γάλα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει μερικές μητέρες να πιστεύουν ότι είναι τόσο καλό για βρέφη όσο και το μητρικό».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 77% των παιδιών σε όλη την Ευρώπη θήλαζαν συνολικά, αλλά τα ποσοστά ήταν πολύ διαφορετικά ανά χώρα: Στην Ιρλανδία, το 46% των μητέρων δεν θήλαζαν ποτέ, ενώ στη Γαλλία το ίδιο ποσοστό έφτανε ήταν 34%. Ο ΠΟΥ συστήνει στις γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες, αν μπορούν.

Τα δεδομένα προέρχονταν από περίπου 30.000 παιδιά που παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παχυσαρκίας του ΠΟΥ (Childhood Obesity Surveillance – Cosi). Από το 2007, τα στοιχεία ενημερώνονται συνεχώς και σήμερα προέρχονται από σχεδόν 40 χώρες –  η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσά τους.

Σε απόλυτους αριθμούς, το 16,8% των παιδιών που δεν θήλασαν ποτέ ήταν παχύσαρκα, σε σύγκριση με το 13,2% που θήλασαν για κάποιο διάστημα και το 9,3% των παιδιών που θήλασαν για έξι μήνες ή περισσότερο.

Μετά την προσαρμογή για τα δημογραφικά στοιχεία, τα παιδιά που δεν θήλασαν ποτέ ήταν 22% πιθανότερο να είναι παχύσαρκα και εκείνα που θήλασαν για λιγότερο από έξι μήνες ήταν 12% πιθανότερο να είναι παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά που θήλασαν για έξι μήνες. Η προστασία των παιδιών που τρέφονται αποκλειστικά μέσω θηλασμού για έξι μήνες από την παχυσαρκία ήταν ακόμη υψηλότερη, φτάνοντας σε ποσοστό 25%.

Η μελέτη του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Facts, αναφέρει ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο θηλασμός προστατεύσει τα παιδιά από την παχυσαρκία. Ο αποκλειστικός θηλασμός καθυστερεί την εισαγωγή στερεών τροφών, τα οποία μπορεί να έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα μωρά που καταναλώνουν βρεφικό γάλα έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους, γεγονός που μπορεί να διεγείρει την αποθήκευση λίπους.