Η κατανάλωση πάρα πολλών ροφημάτων πρωτεΐνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μειωμένη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές του Κέντρου Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διεξήγαγαν έρευνα για τον προσδιορισμό της επίδρασης της υπερβολικής κατανάλωσης αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) στο σώμα. Τα συμπληρώματα BCAA κυκλοφορούν συχνά σε μορφή σκόνης, η οποία στη συνέχεια προστίθεται σε νερό και καταναλώνεται ως ρόφημα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism διαπίστωσε ότι ενώ τα BCAA συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυών, μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση ενός ατόμου, να προκαλέσουν αύξηση βάρους και να οδηγήσουν σε συντομότερη διάρκεια ζωής. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα BCAAs στο αίμα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο προκαλώντας μειωμένα επίπεδα της «ορμόνης της ευτυχίας», της σεροτονίνης, η οποία βοηθάει στον ύπνο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των BCAA και άλλων βασικών αμινοξέων στο σώμα ποντικών. Τα ποντίκια έλαβαν διπλάσια ποσότητα της τυπικής πρόσληψης BCAA, την κανονική, το ήμισυ της κανονικής πρόσληψης ή το ένα πέμπτο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια των οποίων η πρόσληψη BCAA αυξήθηκε δύο φορές κατανάλωναν περισσότερη τροφή, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε παχυσαρκία και μικρότερη διάρκεια ζωής.

«Ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αποδείχθηκαν ωφέλιμες για την αναπαραγωγική λειτουργία, είχαν επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία στα μέσα της ζωής τους και οδήγησαν επίσης σε μικρότερη διάρκεια ζωής», δήλωσε η Δρ Samantha Solon-Biet, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό που έδειξε αυτή η νέα έρευνα είναι ότι η ισορροπία των αμινοξέων είναι σημαντική – είναι καλύτερο να μεταβάλλουμε τις πηγές της πρωτεΐνης για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ισορροπία αμινοξέων».

Ο καθηγητής Stephen Simpson, ακαδημαϊκός διευθυντής του Κέντρου Charles Perkins στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξήγησε πως η υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων BCAA μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να κοιμηθεί ξεκούραστα τη νύχτα: «Τα υψηλά επίπεδα BCAA στο αίμα που ανταγωνίζονταν με την τρυπτοφάνη για τη μεταφορά στον εγκέφαλο», δήλωσε ο καθηγητής Simpson. «Η τρυπτοφάνη είναι ο μοναδικός πρόδρομος για τη σεροτονίνη, η οποία συχνά ονομάζεται “ορμόνη της ευτυχίας” λόγω της επίδρασής της στη διάθεση και τον ρόλο της στον ύπνο. Αλλά η σεροτονίνη κάνει περισσότερα από αυτά και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα».

Ο καθηγητής Simpson πρόσθεσε ότι τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο οδηγούν σε ένα ισχυρό σήμα για την αύξηση της όρεξης: «Η μείωση της σεροτονίνης που προκαλείται από την υπερβολική λήψη BCAA οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού στα ποντίκια, τα οποία έγιναν εξαιρετικά παχύσαρκα και πέθαναν πιο σύντομα», δήλωσε ο ακαδημαϊκός.

 

Τα BCAA είναι μια ομάδα τριών βασικών αμινοξέων -λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη- που συνήθως συναντώνται σε προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η Δρ Rosilene Ribeiro, ειδικευμένη διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, υπογράμμισε τη σημασία της κατανάλωσης πρωτεϊνών από διάφορες πηγές, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά, τα φασόλια, οι φακές και οι ξηροί καρποί.

«Είναι σημαντικό να διαφοροποιούνται οι πηγές των πρωτεϊνών για να λαμβάνετε μια ποικιλία των απαραίτητων αμινοξέων, μέσα από μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά», δήλωσε η Δρ Ribeiro.