Αν και αρκετές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της παραγωγής της λεγόμενης βιταμίνης του ήλιου, μια πρόσφατη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση αντηλιακού δεν έχει καμία επίδραση στα επίπεδα βιταμίνης D στους περισσότερους ανθρώπους.

Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικού άλατος στο σώμα. Το σώμα τη δημιουργεί σε απόκριση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως. Ωστόσο, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μια σημαντική αιτία καρκίνου του δέρματος, ο οποίος είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους στον κόσμο.

Για να διερευνηθεί η επίδραση των αντηλιακών στην παραγωγή βιταμίνης D σε μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: Τρεις από τις ομάδες πραγματοποίησαν εβδομαδιαίες διακοπές στην Τενερίφη της Ισπανίας, η οποία έχει πολύ υψηλό δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, 20 συμμετέχοντες έλαβαν ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος -το οποίο παρέχει ισορροπία προστασίας από UVA και UVB- με παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF 15), ο οποίος προσφέρει προστασία UVB και υψηλή προστασία από UVA. Άλλα 20 άτομα έλαβαν αντηλιακό μη ευρέος φάσματος, το οποίο επίσης είχε SPF 15, αλλά με χαμηλή προστασία UVA.

Οι δυο ομάδες έμαθαν πώς να χρησιμοποιήσουν σωστά τα αντηλιακά τους προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο SPF.

Σε μια τρίτη ομάδα, 22 συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το δικό τους αντηλιακό, χωρίς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής τους. Η τέταρτη ομάδα, η ομάδα ελέγχου, που αποτελείτο από 17 άτομα, παρέμεινε στην Πολωνία.

Δείγματα αίματος ελήφθησαν από όλους τους συμμετέχοντες 24 ώρες πριν και έως 48 ώρες μετά τις διακοπές.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντηλιακά με SPF 15 που εφαρμόστηκαν σε επαρκές πάχος για να αποφευχθούν τα ηλιακά εγκαύματα επέτρεψαν μια «εξαιρετικά σημαντική» βελτίωση στα επίπεδα της βιταμίνης D. Επιπλέον, το αντηλιακό ευρέος φάσματος επέτρεψε επίσης υψηλότερη σύνθεση βιταμίνης D σε σχέση με το αντηλιακό χαμηλής προστασίας UVA.

«Η αντηλιακή προστασία μπορεί να αποτρέψει τον ηλιακό έγκαυμα και τον καρκίνο του δέρματος, αλλά υπήρξε πολλή αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των αντηλιακών στη βιταμίνη D. Η μελέτη μας, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδα τέλειου καιρού στην Τενερίφη, έδειξε ότι τα αντηλιακά, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται με τον βέλτιστο τρόπο για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων, επέτρεψαν εξαιρετικά τη σύνθεση βιταμίνης D», δήλωσαν οι ερευνητές.