Η παράλειψη του πρωινού ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σύνδεση, που αποκαλύφθηκε σε μια μελέτη σε 6.550 ενηλίκους ηλικίας 65-75 ετών, ήταν ιδιαίτερα έντονη για εγκεφαλικά επεισόδια.

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων έτρωγε πρωινό κάθε μέρα, το 24% μόνο μερικές ημέρες και το 16% σπάνια ή ποτέ. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν υπέφερε από καρδιακές παθήσεις στην αρχή της μελέτης. Στα κατά μέσο όρο 17 έτη που διήρκεσε η μελέτη, υπήρξαν 2.318 θάνατοι, εκ των οποίων 619 προέρχονταν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και να έχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά η μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, ρυθμίστηκε για αυτούς και πολλούς άλλους παράγοντες υγείας, συμπεριφοράς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πρωινό κάθε μέρα, εκείνοι που παρέλειπαν το γεύμα είχαν κατά 87% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή νόσο και κατά 19% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου συνολικά. Είχαν επίσης κατά 59% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η παράληψη του πρωινού σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Wei Bao, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση πρωινού θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος για την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας».

Η μελέτη δεν εξακρίβωσε για ποιον ακριβώς λόγο η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία. Μια ιδέα είναι ότι όσοι τρώνε ένα υγιεινό πρωινό, είναι πιθανόν να συνεχίσουν τις καλές διατροφικές επιλογές και την υπόλοιπη ημέρα. Αντιθέτως, όσοι το αποφεύγουν θα συνεχίσουν να τρώνε ακατάστατα μέχρι το βράδυ. Επίσης, όταν τρώμε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό, μπορεί να αισθανόμαστε λιγότερο πεινασμένοι αργότερα μέσα στην ημέρα και να αποφύγουμε να «τσιμπήσουμε» κάποιο όχι και τόσο υγιεινό σνακ. Όλα αυτά, είναι προς όφελος της υγείας της καρδιαγγειακής υγείας.