Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξέδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση άνοιας, εξετάζοντας στοιχεία για το τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί για τη μείωση του κινδύνου.

Τα πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής είναι ευεργετική, οι βιταμίνες σε μορφή χαπιών δεν φαίνεται να παίζουν κάποιον ρόλο. Επίσης, αν και δεν υπάρχουν καμιά καλή απόδειξη ότι το «ακόνισμα» του μυαλού είναι αποτελεσματικό, μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Η άνοια επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της ή να επιβραδύνουν την εμφάνισή της. Η γήρανση είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου, αλλά δεν αποτελεί φυσική ή αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ συνιστούν:

1) Άσκηση – οι ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, πρέπει να επιδιώκουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα.

2) Διακοπή του καπνίσματος – είναι κακό για τον εγκέφαλο και το σώμα

3) Καλή διατροφή – μια υγιεινή, μεσογειακή δίαιτα που περιέχει άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι ευεργετική

4) Μην παίρνετε βιταμίνες – δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου άνοιας

5) Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είναι επικίνδυνη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ελαφριά κατανάλωση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προστατευτική έναντι της άνοιας, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά καλά αποδεικτικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

6) Ακόνισμα του μυαλού – μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δραστηριότητες που βάζουν τον εγκέφαλο σε έντονη λειτουργία, όπως τα σταυρόλεξα και ειδικά παιχνίδια για τους υπολογιστές, θα μπορούσαν να είναι επωφελείς.

7) Να είστε κοινωνικοί – αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα σταματήσει ή θα επιβραδύνει την άνοια, η διατήρηση προσωπικών σχέσεων με φίλους συνδέεται με καλή υγεία και ευημερία.

8) Διατηρήστε ένα υγιές βάρος – αυτό συμβαδίζει με την καλή διατροφή και την επαρκή άσκηση, για να παραμείνετε σε φόρμα και υγιείς.

9) Προσοχή στην υψηλή αρτηριακή πίεση – υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στην άνοια και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

10) Ακολουθήστε θεραπεία εάν έχετε διαβήτη – ο καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου σχετικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

11) Προσοχή στην υψηλή χοληστερόλη – αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αν και δεν είναι σαφές εάν η φαρμακευτική αγωγή μείωσης της χοληστερόλης (στατίνες) θα αντιστρέψει τον κίνδυνο.