Καθώς το καλοκαίρι και η ώρα της παραλίας πλησιάζει, ίσως να αναρωτιέστε αν μια-δυο μέρες με μπέργκερ και μπίρες θα έχουν μόνιμο αποτέλεσμα στα κιλά και τη σιλουέτα σας. Με λίγα λόγια, όχι, μην ανησυχείτε.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να χαλαρώσετε και να το ρίχνετε έξω πού και πού: οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σώμα προσαρμόζεται και επανέρχεται γρήγορα από μια περιστασιακή ημέρα λαιμαργίας.

«Εάν κανονικά κάνετε υγιεινή διατροφή και έχετε αρκετή σωματική δραστηριότητα, μην αισθάνεστε άσχημα για μια περιστασιακή υπερκατανάλωση φαγητού», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Glenn Wadley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία.

Όμως προσοχή: η μελέτη δεν μας δίνει το ΟΚ για παρασπονδίες κάθε σαββατοκύριακο. «Από άποψη της υγείας, η υπερκατανάλωση φαγητού είναι εντάξει για σπάνιες ειδικές περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια μιας γιορτής. Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι εντάξει γενικά», δήλωσε ο Wadley.

Η παχυσαρκία αυξάνεται εδώ και δεκαετίες στον δυτικό κόσμο. Ο Wadley και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Dale Morrison, αναρωτήθηκαν τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η βραχυπρόθεσμη υπερκατανάλωση φαγητού στον μεταβολισμό του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν πώς το σώμα χειρίστηκε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και εάν αυτή η προσωρινή αλλαγή στα πρότυπα διατροφής είχε διαρκή αποτελέσματα.

«Είχαμε υποθέσει, με βάση προηγούμενες μελέτες, ότι το συκώτι θα εξασθενούσε πρώτο από βραχυπρόθεσμη υπερκατανάλωση τροφής και στη συνέχεια οι σκελετικοί μύες που απορροφούν μεγάλο μέρος της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα», δήλωσε Wadley.

Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές στρατολόγησαν οκτώ υγιείς νέους άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη. Οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε υπερφαγία για πέντε ημέρες για να προσομοιώσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι τρώνε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μετά τη βραχυχρόνια δοκιμή, οι νέοι άνδρες συμμετείχαν σε μια δοκιμή 28 ημερών για να προσομοιώσουν τη μακροχρόνια υπερκατανάλωση τροφής. Η διατροφή τους ήταν υψηλή σε υδατάνθρακες -περίπου 55%- με 30% λίπος και 15% πρωτεΐνη – περιλάμβανε σοκολάτα και πατατάκια για να προστεθούν περίπου 1.000 θερμίδες στη διατροφή τους.

Η βραχυπρόθεσμη υπερκατανάλωση αύξησε ελαφρά το σπλαχνικό λίπος – το λίπος που περιβάλλει τα όργανα του σώματος και θεωρείται μη υγιεινό. Αλλά δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του συνολικού βάρους και της ποσοστού λίπους, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Επίσης δεν άλλαξε η παραγωγή ινσουλίνης, ως αντίδραση στην υπερκατανάλωση τροφής.

«Το σώμα αντιμετωπίζει καλά τις σύντομες περιόδους υπερκατανάλωσης φαγητού με επιπλέον υδατάνθρακες και κάνει προσαρμογές στον μεταβολισμό για να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες από τους υπερβολικούς υδατάνθρακες», εξήγησε ο Wadley.

Ωστόσο, η χρόνια υπερκατανάλωση αύξησε το συνολικό σωματικό λίπος και το σπλαχνικό. Δημιούργησε επίσης υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ανταπόκριση της ινσουλίνης μετά το φαγητό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.