Συνήθως μιλάμε για το βιολογικό ρολόι των γυναικών, αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί επίσης να έχουν χρονικό όριο για την απόκτηση παιδιών.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Maturitas, οι άνδρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποθηκεύσουν το σπέρμα τους σε τράπεζα σπέρματος προτού φθάσουν σε «προχωρημένη ηλικία για την πατρότητα».

Οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη γονιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και θέτουν τις συντρόφους τους σε υψηλότερο κίνδυνο μιας σειράς επιπλοκών, όπως διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, τα βρέφη που γεννιούνται από μεγαλύτερους πατέρες ενδέχεται επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες και χαμηλό βάρος γέννησης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένα από αυτά τα παιδιά ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποιους καρκίνους και γνωστικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός.

Η μελέτη επανεξέτασε στοιχεία ερευνών διάρκειας 40 ετών για να καταλήξει στα συμπεράσματά της σχετικά με τις συνέπειες της ηλικίας του πατέρα στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία των παιδιών.

Η επικεφαλής συγγραφέας Gloria Bachmann, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγείας Γυναικών στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson, δήλωσε: «Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες μετά από 35 μπορεί να επηρεάσουν τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, οι άνδρες δεν συνειδητοποιούν ότι η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο. Πέρα από τον αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες δυσμενείς αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν στο σπέρμα με τη γήρανση.Για παράδειγμα, ακριβώς όπως οι άνθρωποι χάνουν τη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία και την αντοχή με τα χρόνια, στους άνδρες, το σπέρμα τείνει επίσης να χάνει τη “φόρμα” του κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής».

Όσον αφορά τους λόγους πίσω από αυτό, η Bachmann υποψιάζεται ότι οφείλεται στη φυσική πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, πέρα από τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος. Όταν οι άνδρες μεγαλώνουν, γίνεται πιο πιθανό να υποβαθμιστεί η ποιότητα του σπέρματος, γεγονός το οποίο, όπως διαπίστωσε η μελέτη, μπορεί να οδηγήσει σε κληρονομούμενες μεταλλάξεις στα κύτταρα του DNA των απογόνων τους που προκαλούν διάφορες διαταραχές.

Η Bachmann επεσήμανε επίσης ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο προσεκτικές με την αναπαραγωγική τους υγεία από ό,τι οι άνδρες, οι οποίοι σπάνια συμβουλεύονται έναν γιατρό, αν δεν έχουν προφανές ζήτημα γονιμότητας.

Υπό το πρίσμα των ευρημάτων, αρκετοί επιστήμονες συστήνουν στους άνδρες που σκοπεύουν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση να εξετάσουν την πιθανότητα να καταψύξουν το σπέρμα τους σε τράπεζα σπέρματος πριν από τα 35α γενέθλιά τους για να μειώσουν τις πιθανότητες επιπλοκών υγείας.