Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ακοή μας είναι ο θόρυβος – και ειδικά ο δυνατός. Με την πάροδο του χρόνου, ακούγοντας δυνατή μουσική μέσω ακουστικών και πηγαίνοντας σε συναυλίες και κλαμπ μπορεί να βλάψουμε την ακοή μας. Όταν κυκλοφορούμε με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ταξιδεύουμε με αεροπλάνα και λεωφορεία, συχνά αντισταθμίζουμε τον θόρυβο που προκαλούν ανεβάζοντας την ένταση της μουσικής που ακούμε στα ακουστικά μας. Αυτό φυσικά είναι ό,τι χειρότερο για την ακοή μας.

Πολλές νέες συσκευές αναπαραγωγής μουσικής εμφανίζουν ένδειξη για το ποιο είναι το ασφαλές επίπεδο ήχου και μας προειδοποιούν εάν το υπερβούμε. Ελέγξτε την οθόνη σας, λοιπόν – και όχι μόνο για να δείτε ποιο είναι το τραγούδι που ακούτε. Επίσης, καλής ποιότητας ακουστικά με λειτουργία ακύρωσης θορύβου (ουσιαστικά απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους καλύτερα) θα σας βοηθήσουν να ακούτε μόνο τη μουσική σας, χωρίς να χρειάζεται να αυξάνετε την ένταση προς τα πάνω.

Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να βλάψει τα τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό αυτί. Συχνά, τα προβλήματα ξεκινούν ήπια. Η εμβοή είναι ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι. Αν πάτε σε μια συναυλία, μπορεί να ακούτε ένα κουδούνισμα στα αυτιά σας. Η ακοή σας θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο και πάλι σε λίγες μέρες, αλλά είναι ένα σημάδι ότι έχετε πιέσει αυτά τα τριχοειδή κύτταρα. Εάν το κάνετε συνεχώς, θα καταστραφούν και η απώλεια ακοής και η εμβοή θα είναι μόνιμες.

Μπορείτε να φοράτε ωτοασπίδες στις συναυλίες – θα μπορείτε ακόμα να απολαμβάνετε τη μουσική ή να ακούτε τους φίλους σας, αλλά παράλληλα να έχετε κάποια προστασία. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιες φτηνές, αλλά εάν είστε DJ ή μουσικός, μπορείτε να παραγγείλετε καλύτερης ποιότητας στα μέτρα σας, κατασκευασμένες ειδικά για εσάς.

Μεγάλη προσοχή επίσης απαιτείται και ότι χρησιμοποιούμε μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών (τακτική που θα πρέπει να αποφεύγεται). Συχνά οι άνθρωποι απλώς ωθούν το φυσικό κερί που δημιουργείται για την προστασία του αυτιού πιο βαθιά, βλάπτοντας το τύμπανο.