Τα μαλλιά μας χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα, όχι μόνο για να δείχνουν υπέροχα, αλλά και για να είναι υγιή.

Λουστείτε σωστά
Το τριχωτό της κεφαλής είναι απλά δέρμα: ιδρώνει, εκκρίνει σμήγμα και απορρίπτει νεκρά κύτταρα. Το σαμπουάν είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής. Η δερματολόγος Anabel Kingsley προτείνει να λουζόμαστε συχνότερα αν χρησιμοποιούμε πολλά προϊόντα styling για τα μαλλιά ή αν ιδρώνετε: «Μην αφήνετε περισσότερες από τρεις ημέρες χωρίς να λουστείτε. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκαλέσει κνησμό και λευκές νιφάδες, ακόμη και τριχόπτωση».

Αντιμετωπίστε την πιτυρίδα
Αν παρατηρήσετε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας γεμίζει με λευκές νιφάδες, η πρώτη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Συνιστώνται εκείνα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή πυριθειόνη του ψευδαργύρου και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για τουλάχιστον ένα μήνα. Χρησιμοποιήστε το σαμπουάν δύο φορές, αφήνοντας το προϊόν για δύο έως τρία λεπτά την πρώτη φορά πριν από το ξέπλυμα. Εάν η χρήση ενός εξειδικευμένου σαμπουάν δεν έχει αποτέλεσμα, αναζητήστε βοήθεια από δερματολόγο.

Προστατέψτε το κεφάλι σας από τον ήλιο
Το δέρμα του κρανίου μπορούν εύκολα να καεί από την ηλιακή ακτινοβολία, αν κόψετε πολύ κοντά τα μαλλιά σας, αν έχουν αραιώσει ή αν έχετε πολύ λεπτή τρίχα. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό ή να φορέσετε καπέλο.

Μην το παρακάνετε με τα χτενίσματα
Ορισμένα στιλ χτενίσματος, όπως τα κοτσιδάκια και οι πλεξούδες, μπορεί να σπάσουν την τρίχα. Επίσης, κάποιοι τα κρατούν για εβδομάδες –χωρίς λούσιμο-, γεγονός που συμβάλλει στην κακή υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Επιλέξτε τη σωστή βούρτσα 
Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε βούρτσες με μεταλλικές απολήξεις. Μια βούρτσα με φυσική τρίχα ή μία με εύκαμπτες πλαστικές απολήξεις είναι πολύ πιο ήπια για το τριχωτό της κεφαλής. Αν νιώθετε τη βούρτσα τραχιά ή με κάποιον τρόπο άβολα στο κρανίο σας, αλλάξτε την.