Ένα πρόωρο που γεννήθηκε μόλις 245 γραμμάρια και που πιστεύεται ότι είναι το μικρότερο μωρό που επιβίωσε μετά τον πρόωρο τοκετό, πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο των ΗΠΑ.

Η μικρούλα Saybie ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο όταν γεννήθηκε μετά από κύηση 23 εβδομάδων και τριών ημερών τον Δεκέμβριο του 2018. Για να σωθεί η ζωή της, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Sharp Mary Birch στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Οι γιατροί είπαν στους γονείς της ότι είχε μόλις λίγες ώρες ζωής. Όμως πρόσφατα, πέντε μήνες αργότερα, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ζυγίζοντας πλέον 2,5 κιλά και ανατρέποντας όλες τα δυσοίωνα προγνωστικά.

Μια νοσοκόμα που φρόντιζε τη Saybie όσο πολεμούσε για την επιβίωσή της είπε ότι η ανάκαμψή της και το εξιτήριο από το νοσοκομείο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν ένα «θαύμα». Το Μητρώο Μικρότερων Μωρών δήλωσε ότι η Saybie είναι πιθανότατα το μικρότερο πρόωρο μωρό του κόσμου που επιβίωσε. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε ένα κοριτσάκι από τη Γερμανία, το οποίο γεννήθηκε ζυγίζοντας 252 γραμμάρια το 2015, σύμφωνα με το Μητρώο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Ένα άλλο μωρό, που γεννήθηκε μόλις 268 γραμμάρια στην Ιαπωνία νωρίτερα μέσα στη χρονιά, πιστεύεται ότι είναι το μικρότερο πρόωρο αγόρι που επιβίωσε.

Η μητέρα της Saybie την έφερε στον κόσμο με καισαρική τρεις μήνες νωρίτερα, καθώς είχε διαγνωστεί με προεκλαμψία – μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που συνεπάγεται υψηλή αρτηριακή πίεση και η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη μητέρα και το μωρό. Περιέγραψε τη γέννηση ως την «πιο τρομακτική ημέρα της ζωής μου». «Συνέχισα να τους λέω: “Δεν πρόκειται να επιβιώσει, είναι – είμαι μόνο 23 εβδομάδες έγκυος”», δήλωσε η μητέρα, που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμη. Ήταν τόσο μικρή που μπορούσε «να χωρέσει στην παλάμη των νοσοκόμων που τη φρόντιζαν», είπε.

Η επιβίωσή της θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι δεν υπέστη σοβαρές επιπλοκές μετά τη γέννηση, όπως πιστεύουν οι γιατροί της.