Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ασθενείς που παθαίνουν καρδιακή προσβολή περιμένουν πάρα πολύ καιρό να αντιδράσουν στα συμπτώματα λόγω άγχους και έλλειψης κατανόησης της κατάστασής τους.

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Cardiovascular Nursing, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς περίμεναν κατά μέσο όρο τρεις ώρες προτού ζητήσουν ιατρική βοήθεια, με κάποιους να μην αναζητούν φροντίδα για περισσότερο από 24 ώρες.

Η μελέτη περιελάμβανε 326 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε οξεία θεραπεία για πρώτη ή δεύτερη καρδιακή προσβολή, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο αξιολόγησε τα συναισθήματά τους και τις ενέργειές τους προτού αναζητήσουν βοήθεια όταν έπαθαν καρδιακής προσβολής.

Οι λόγοι για την καθυστέρηση περιλάμβαναν μια θεωρούμενη από τους ίδιους αδυναμία δράσης, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς που περίμεναν περισσότερο από 12 ώρες για βοήθεια. Οι ασθενείς δήλωσαν ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν αναζήτησαν βοήθεια νωρίτερα περιελάμβαναν: «Έχασα κάθε δύναμη να ενεργήσω, όταν άρχισαν τα συμπτώματα», «Δεν ήξερα τι να κάνω όταν ξεκίνησαν τα συμπτώματα» και «ένιωθα ότι είχα χάσει τον έλεγχο του εαυτού μου όταν ξεκίνησαν τα συμπτώματα».

«Το “πάγωμα” αυτό κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής δεν έχει εντοπιστεί ή μελετηθεί προηγουμένως», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Carolin Nymark, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. «Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε γιατί κάποιοι ασθενείς αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο, ίσως συνδέεται με φόβο ή άγχος. Είναι ένα νέο στοιχείο που πρέπει να προστεθεί στην εκπαίδευση των ανθρώπων για το τι πρέπει να κάνουν όταν έχουν συμπτώματα καρδιακής προσβολής».

Η αποτυχία να εντοπιστούν με ακρίβεια τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής επηρέασε επίσης αυτούς που καθυστέρησαν να ζητήσουν βοήθεια για περισσότερο από 12 ώρες. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι τους πήρε πολύ χρόνο για να κατανοήσουν τα συμπτώματά τους, ότι σκέφτηκαν πως τα συμπτώματα θα περάσουν και ότι δεν ήταν αρκετά σοβαρά για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ωστόσο, οι ασθενείς που ταυτοποίησαν με ακρίβεια τα συμπτώματα ως απαρχή καρδιακής προσβολής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια γρήγορα, δήλωσαν ότι γνώριζαν ότι τα συμπτώματα ήταν σοβαρά και είχαν επίγνωση του πού πρέπει να πάνε για να λάβουν βοήθεια.

«Η προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι ορισμένοι ασθενείς πίστευαν ότι τα συμπτώματά τους δεν ήταν αρκετά σοβαρά για να καλέσουν ένα ασθενοφόρο”, δήλωσε η Δρ Nymark. «Άλλοι πίστευαν ότι η μονάδα εντατικής θεραπείας είναι κλειστή στη μέση της νύχτας, ίσως επειδή δεν μπορούσαν να σκεφτούν καθαρά κατά τη διάρκεια του γεγονότος».

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την οποία η παροχή αίματος στην καρδιά σταματάει ξαφνικά, συνήθως από κάποιο θρόμβο. Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα αδυναμίας ή / και ζάλη και έντονο άγχος.