Η ακμή είναι μια νόσος που προκύπτει κατά κύριο λόγο στην εφηβεία. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: α) Υπερλειτουργίας σμηματογόνων αδένων λόγω ορμονών, β) απόφραξης των τριχοσμηγματογόνων πόρων, γ) αύξησης του πληθυσμού των μικροβίων (cutibactrium acnes), δ) φλεγμονή τόσο από τα μικρόβια όσο και από τη συσσώρευση του σμήγματος και την πίεση στα τοιχώματα του θυλάκου.

Η ακμή μπορεί να είναι φλεγμονώδης με βλατίδες και φλυκταινίδια τα οποία μπορούν να εξελιχτούν και σε κύστεις ή οζίδια.

Άλλη μορφή της ακμής είναι η μη φλεγμονώδης, όπου παρατηρούνται μόνο αποφραγμένοι πόροι δηλαδή φαγέσωρες κλειστοί ή ανοικτοί δηλαδή μαύρα ή άσπρα στίγματα στο πρόσωπο.

Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η κοινή ακμή και προσβάλει τις περιοχές του προσώπου,  το άνω μέρος του θώρακα και τη ράχη. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 13-17 ετών. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στην εφηβεία. Αναφέρεται 12% των γυναικών και 5% των ανδρών σε ηλικία 25 ετών ότι πάσχουν από ακμή. Σε ένα 5% των  ανδρών και γυναικών μέχρι 45 ετών  εξακολουθεί να υπάρχει το νόσημα.

Αίτια
H κύρια υποκείμενη αιτία είναι η γενετική προδιάθεση. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η χρήση λιπαρών καλλυντικών, φαρμάκων που προκαλούν ακμή όπως στεροειδή, λίθιο, αντιεπιληπτικά, ανδρογόνα, ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ορμονικές διαταραχές όπως συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άλλες ενδροκρινικές διαταραχές ενώ ακόμη και η κύηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Ακμή μπορεί να προκληθεί και από ερεθισμό του δέρματος από τριβή καθώς και από stress.

H ύπαρξη της ακμής συνδέεται με κακή ψυχολογική διάθεση, κατάθλιψη και άγχος.  Η  καθυστέρηση της αντιμετώπισης  της ακμής  μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές που είναι δύσκολο να διορθώνουν.

Η θεραπεία περιλαμβάνει χρήση τοπικών αλλά και συστηματικών φαρμάκων που στοχεύουν στον περιορισμό της υπερπαραγωγής σμήγματος και φλεγμονής. Παράλληλα θεραπείες με peeling και καθαρισμό συμπληρώνουν την φαρέτρα μας.

Απευθυνόμενοι στον σωστά ενημερωμένο  δερματολόγο η ακμή αντιμετωπίζεται χωρίς να αφήσει ανεπιθύμητα  σημάδια  πίσω της και το δέρμα να παραμείνει λείο και λαμπερό!

Ελίνα Παπαδημητράκη
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδική στην Αισθητική Ιατρική και στη Χειρουργική Δέρματος, μέλος EADV, GMLA, Υπεύθυνη του κέντρου Derma Health Care
https://www.dermaelina.gr/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Δερματολόγος -Αφροδισιολόγος, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδική στην Αισθητική Ιατρική και στη Χειρουργική Δέρματος, μέλος EADV, GMLA, Υπεύθυνη του κέντρου Derma Health Care