Μετά από μια μακρά, αγχωτική ημέρα, το να αράξετε στον καναπέ αγκαλιά με το αγαπημένο σας κατοικίδιο ζώο μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να χαλαρώσετε και να μειώσετε το στρες σας. Παρόλο που υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο τετράποδος φίλο σας να σας βοηθήσει στη μείωση του άγχους σας, ίσως εκείνος να νιώθει ακριβώς το αντίθετο όταν μεταφέρετε την ένταση που έχετε εντός του σπιτιού σας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι ιδιοκτήτες σκύλων που βιώνουν άγχος για μεγάλες περιόδους μπορούν να μεταφέρουν το άγχος τους στα κατοικίδιά τους.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν 58 άτομα που είχαν σκύλους ως κατοικίδια. Εξέτασαν τρίχες από τα σκυλιά καθώς και από τους ιδιοκτήτες, εξετάζοντας συγκεκριμένα τις συγκεντρώσεις κορτιζόλης. Η κορτιζόλη –η οποία συχνά χαρακτηρίζεται και ως η ορμόνη του στρες- απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και απορροφάται από τους θύλακες των τριχών ως αντίδραση στο στρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης στους ιδιοκτητών σκύλων ήταν τακτικά συχνά συνδεδεμένα με τα επίπεδα κορτιζόλης των σκύλων τους καθόλη τη διάρκεια του έτους. Τομοτίβο δείχνει ότι τα επίπεδα άγχους των σκύλων και των ιδιοκτητών τους συγχρονίζονται.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η σύνδεση ήταν ισχυρότερη στα σκυλιά που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες και επιδείξεις. Αν και δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί αυτόν τον συγχρονισμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο δεσμός που διαμορφώνεται μεταξύ του ιδιοκτήτη και των ν σκύλων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μπορεί να αυξήσει τη συναισθηματική εξάρτηση των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους.

Ενώ εμείς έχουμε άλλα κοινωνικά δίκτυα, τα σκυλιά μας έχουν μόνο εμάς – γι’ αυτό οι ερευνητές πιστεύουν ότι το στρες μας τα επηρεάζει. Διαπίστωσαν επίσης ότι πολλά γνωρίσματα της ανθρώπινης προσωπικότητας μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα κορτιζόλης του σκύλου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι σε θέση να αισθανθεί τις διαθέσεις και τα συναισθήματά μας, έτσι αυτή η νέα μελέτη δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Όσο αγχωτική και να είναι η μέρα σας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο πιστός σύντροφός σας περιμένει με αγωνία να περάσει χρόνο μαζί σας όταν φτάσετε στο σπίτι. Έτσι, όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αφήνετε το άγχος σας στην πόρτα.