Όσον αφορά την υγιεινή του σπιτιού, θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα αποτρέψουμε την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων, αντί απλώς να καθαρίζουμε τα σημεία που φαίνονται πολύ βρώμικα. Το πλύσιμο των χεριών και και των επιφανειών που ετοιμάζουμε φαγητό την κατάλληλη στιγμή είναι το κλειδί για την καλή υγιεινή – αλλά φαίνεται ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους το αγνοεί.

Σύμφωνα με έκθεση της Βασιλικής Ένωσης για τη Δημόσια Υγεία της Μεγάλης Βρετανίας (RSPH), υπάρχει σύγχυση στο κοινό σχετικά με τη διαφορά μεταξύ βρωμιάς, μικροβίων, καθαριότητας και υγιεινής. Σε μια έρευνα σε 2.000 άτομα, το 23% πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να εκτεθούν σε βλαβερά μικρόβια για να αναπτύξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ωστόσο, οι ειδικοί πίσω από την έκθεση ανέφεραν ότι αυτή είναι μια «δυνητικά επιβλαβής πεποίθηση» η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκθεση σε ορισμένες επικίνδυνες λοιμώξεις.

Αντ’ αυτού, ανέφεραν ότι οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν στον καθαρισμό συγκεκριμένων χώρων σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, ακόμη και αν φαίνονται καθαροί, για να σταματήσουν τη διάδοση «κακών» μικροβίων.

Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, μετά την τουαλέτα, το βήξιμο, το φτέρνισμα, τον χειρισμό κατοικίδιων ζώων και τη φροντίδα αρρώστων, αναφέρει η έκθεση.

Ο καθαρισμός των επιφανειών της κουζίνας και των σανίδων κοπής είναι ζωτικής σημασίας μετά την προετοιμασία ωμών τροφίμων, όπως το κρέας και τα πουλερικά ή πριν από την προετοιμασία φαγητού, όπως σάντουιτς και σνακ. Επίσης, συνιστάται να πλένονται καλά τα σφουγγαράκια καθαρισμού αφού έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα δάπεδα και τα έπιπλα μπορεί να φαίνονται βρώμικα, αλλά συνήθως τα μικρόβια που έχουν δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Το πλύσιμο των επιφανειών και των σκευών με ζεστό νερό και σαπούνι απομακρύνει τα βακτηρίδια. Αλλά για να σκοτωθούν τα βακτήρια, το νερό πρέπει να είναι πάνω από 70 οC και να χρησιμοποιηθεί για αρκετό διάστημα.

Τα προϊόντα καθαρισμού εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες, με την καθεμία να κάνει κάτι διαφορετικό:

– απορρυπαντικά – καθαρίζουν τις επιφάνειες και αφαιρούν τα λίπη, αλλά δεν σκοτώνουν τα βακτήρια.

– αντισηπτικά – σκοτώνουν τα βακτηρίδια αλλά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά σε μια επιφάνεια που καλύπτεται από λίπη ή ορατή βρωμιά.

– απολυμαντικά – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καθαρισμό και απολύμανση. Αρχικά χρησιμοποιήστε το προϊόν για να καθαρίσετε την επιφάνεια, αφαιρώντας τυχόν βρωμιές και λίπη και στη συνέχεια το εφαρμόζετε στην καθαρή επιφάνεια για να την απολυμάνετε.

Σημαντικό είναι να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.