Εκατομμύρια άνθρωποι θέτουν την όρασή τους σε κίνδυνο συνεχίζοντας να καπνίζουν, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Παρά τη σαφή σύνδεση, μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους αναγνωρίζει ότι το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Συνδέσμου Οπτομετρών της Μεγάλης Βρετανίας (AOP).

Οι καπνιστές είναι δύο φορές πιο πιθανό να χάσουν την όρασή τους σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καπνός μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει ορισμένες παθήσεις των ματιών.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν και να βλάψουν τα μάτια. Για παράδειγμα, τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός, μπορούν να συγκεντρωθούν στον κρυσταλλοειδή φακό -το διαφανές τμήμα που βρίσκεται πίσω από την κόρη και εστιάζει τις ακτίνες του φωτός- και να οδηγήσουν σε καταρράκτη, την πάθηση όπου ο φακός γίνεται νεφελώδης.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με τον διαβήτη, καθώς καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού (στον αμφιβληστροειδή χιτώνα).

Οι καπνιστές έχουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία – μια πάθηση που επηρεάζει την κεντρικό όραση ενός ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι χάνει την ικανότητά του να διακρίνει λεπτομέρειες.

Τέλος, είναι 16 φορές πιο πιθανό από τους μη καπνιστές να εμφανίσουν ξαφνική απώλεια όρασης που προκαλείται από οπτική νευροπάθεια, όπου η παροχή αίματος στο μάτι εμποδίζεται.

Στη δημοσκόπηση των 2.006 ενηλίκων, μόλις το 18% δήλωσε σωστά ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης ή απώλειας οράσεως, ενώ τα τρία τέταρτα (76%) γνώριζαν ότι το κάπνισμα συνδέεται με τον καρκίνο.

Ο AOP λέει ότι η διακοπή ή η αποφυγή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψετε την όρασή μας, ενώ θα πρέπει να εξετάζουμε και τακτικά τα μάτια μας.

Ο Aishah Fazlanie, σύμβουλος του AOP δήλωσε: «Οι άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κάπνισμα στα μάτια. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για την όραση παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, γεγονός που αποτελεί σημαντικό λόγο για να εξετάσουν οι καπνιστές το ενδεχόμενο να το κόψουν».