Ένα μουσικό φεστιβάλ στην Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τις έγκυες γυναίκες – κάτι το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι «παγκόσμια πρώτη» για διεθνές φεστιβάλ.

Φέτος, στο NOS Alive Festival που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα από την Πέμπτη 11 έως το Σάββατο 13 Ιουλίου εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι Grace Jones, Jorja Smith, Robyn, Loyle Carner και The Cure. Πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι έχει δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα ειδικά για τους εγκύους, ώστε να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες και να απολαύσουν τη μουσική τους με άνεση.

«Στο NOS Alive είμαστε περήφανοι που εισάγουμε την πρώτη πλατφόρμα παρακολούθησης για  έγκυες γυναίκες σε ένα διεθνές φεστιβάλ», λέει ο Álvaro Covões, διευθύνων σύμβουλος του φεστιβάλ. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις υποψήφιες μητέρες που αγαπούν τη μουσική να κάνουν την εμπειρία τους στο φεστιβάλ όσο το δυνατόν καλύτερη».

Ο Covões πρόσθεσε ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα μουσικά φεστιβάλ απλά επειδή περιμένουν μωρό. «Γιατί πρέπει να συμβιβαστείτε με οποιονδήποτε τρόπο όταν είστε έγκυος; Εάν θέλετε να πάτε να δείτε τα αγαπημένα σας συγκροτήματα αυτό το καλοκαίρι, μπορείτε να το κάνετε με απόλυτη ευκολία και άνεση στο event μας στη Λισαβόνα».

Η πλατφόρμα παρακολούθησης βρίσκεται απέναντι από την κύρια σκηνή του φεστιβάλ, όπου ένα πλήθος 55.000 ατόμων θα παρακολουθήσουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα μουσικής, όπως οι Bon Iver, The Chemical Brothers και Gossip. Η πλατφόρμα θα διαθέτει άνετα καθίσμα, μαξιλάρια και κουβέρτες. Επιπλέον, μια ομάδα νοσοκόμων θα είναι ετοιμότητα σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις έγκυες γυναίκες χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

Πέρυσι, το NOS Alive Festival υπέγραψε την ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη του ΟΗΕ. Η εισαγωγή της ασφαλούς πλατφόρμας παρακολούθησης για τις έγκυες γυναίκες στο φεστιβάλ ταιριάζει με τον πέμπτο στόχο της ατζέντας – «να επιτευχθεί ισότητα των φύλων και να υποστηριχθούν όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια».

Πέρυσι, το NOS Alive Festival διέθεσε ποτήρια μπίρας χωρίς πλαστικό και χρησιμοποίησε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει με ρεύμα το 90% της εκδήλωσης. Το φεστιβάλ επίσης τύπωσε τους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ σε τσάντες και αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει εθελοντές – αντιθέτως φρόντισε προσλάβει μέλη της τοπικής κοινότητας σε αμειβόμενες θέσεις.