Υπάρχει κάτι που πραγματικά κάνει τους μαραθωνοδρόμους διαφορετικούς από τους υπόλοιπους ανθρώπους: Φαίνεται να έχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα βακτηριδίων στο πεπτικό του σύστημα που ίσως να τους βοηθούν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όλοι έχουμε μια μοναδική κοινότητα βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων που ζουν στο έντερό μας, γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου, τα οποία βοηθούν στην πέψη, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην προστασία από ορισμένες ασθένειες.

Παρόλο που δεν υπάρχουν δύο άτομα με το ίδιο μικροβίωμα, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν υπάρχουν παρόμοια βακτηρίδια στα κόπρανα μαραθωνοδρόμων και ελίτ αθλητών που θα μπορούσαν να τους βοηθούν. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα κοπράνων από 15 αθλητές την εβδομάδα πριν και μετά από τον μαραθώνιο του 2015 στη Βοστώνη και συνέκριναν το μικροβίωμά τους με εκείνο 10 ανδρών που δεν ήταν αθλητές. Τα δείγματα των αθλητών περιελάμβαναν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων Veillonella atypica πριν από τον αγώνα και ακόμη υψηλότερα επίπεδα μετά.

Τα Veillonella μεταβολίζουν το γαλακτικό οξύ -το παραπροϊόν μιας σκληρής προπόνησης που κάνει τους μύες να πονάνε- σε προπιονικό, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που μας δίνει ενέργεια.

Κανονικά, το σώμα παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας από τη γλυκόζη. Αλλά κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται στο σώμα, επειδή οι μύες δεν είναι σε θέση να διασπάσουν εντελώς τη γλυκόζη για να τη χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του γαλακτικού οξέος μεταβολίζεται στο ήπαρ, αλλά ένα μέρος του καταλήγει στο έντερο, όπου καταναλώνεται από τα Veillonella.

Για να ελεγχθεί αν η αύξηση των Veillonella στους δρομείς ξεκίνησε την παραγωγή προπιονικού στο έντερό τους, οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια το ίδιο στέλεχος μικροβίων. Τα ποντίκια που έλαβαν Veillonella atypica έτρεξαν κατά 13% περισσότερο σε δοκιμές, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν αυτά τα βακτήρια.

«Τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να συμβάλουν στην αντοχή στην άσκηση», δήλωσε ο Alexander Khoruts, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Μικροβιοτικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Ενώ τα αποτελέσματα θέτουν το ερώτημα αν οι άνθρωποι θα μπορούσαν μία μέρα να παίρνουν ένα χάπι που περιέχει Veillonella atypica για να ενισχύσουν τις αθλητικές επιδόσεις, είναι αδύνατο να το απαντήσουμε από τα τεστ σε ποντίκια, λέει ο George Church, PhD, συνάδελφος της μελέτης και καθηγητής της γενετικής στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Ωστόσο, μπορούμε πάντα να προσπαθούμε να βελτιώσουμε το μικροβίωμά μας. Η έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε τα υγιή μικρόβια στο έντερο μας αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τρώγοντας περισσότερα λαχανικά και φυτικές ίνες, κοιμώμενοι αρκετά και μειώνοντας το στρες.