Αν δείτε κάποιον σε κατάρρευση, καλέστε το 166 και πιέστε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του θώρακα με το ρυθμό του κλασικού τραγουδιού των Bee Gees “Stayin’ Alive”. Η διενέργεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με καρδιακές μαλάξεις μόνο (Hands-Only CPR) στο ρυθμό του συγκεκριμένου τραγουδιού, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association).

Όταν ένας έφηβος ή ενήλικας έχει υποστεί μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή, η επιβίωση εξαρτάται από το υποβληθεί άμεσα σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR ή ΚΑΡΠΑ) από κάποιον που βρίσκεται κοντά. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν επειδή δεν λαμβάνουν άμεση CPR.

Τι πρέπει να κάνετε

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας η τεχνική της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (CPR) μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια, χωρίς τη λεγόμενη «τεχνητή αναπνοή».
Όπως δείχνουν οι έρευνες, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο σίγουροι για την εκτέλεση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μόνο με καρδιακές μαλάξεις και είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τον σωστό ρυθμό αν συγχρονιστούν με το τραγούδι “Stayin ‘Alive” που αντιστοιχεί σε περίπου 100 χτύπους ανά λεπτό (αυτή πρέπει να είναι η συχνότητα των συμπιέσεων στο στήθος).

Οι ειδικοί συνιστούν σε όποιον βρεθεί κοντά σε έναν συνάνθρωπο που νιώσει έντονο πόνο στο στήθος και χάσει τις αισθήσεις του, να βρει την ψυχραιμία και να ακολουθήσει δύο σημαντικά βήματα που μπορούν να σώσουν τη ζωή του:

-Καλέστε το 166. Η ΚΑΡΠΑ δεν θα «επαναφέρει το θύμα στη ζωή» από μόνη της, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καλέσετε το ΕΚΑΒ το ταχύτερο δυνατό. Το ΕΚΑΒ είναι σε θέση να προσφέρει την εξειδικευμένη βοήθεια στο θύμα.

-Σπρώξτε με δύναμη και γρήγορα στο κέντρο του στήθους στο ρυθμό του disco τραγουδιού “Stayin΄Alive”.

Η ΑΗΑ συστήνει ακόμα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με συμπιέσεις και αναπνοές για τα βρέφη και τα παιδιά καθώς και τα θύματα από πνιγμό, υπερβολική δόση ναρκωτικών, ή σε ανθρώπους που καταρρέουν εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.