Η γονόρροια(ή βλεννόρροια) είναι ένα νόσημα που παρά το ότι λέγεται πως μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την σεξουαλική επαφή, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexually Transmitted Infections δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με το «βαθύ» φιλί. Η γονόρροια (μολύνει εξίσου άνδρες και γυναίκες) μπορεί να αναπτυχθεί στο ορθό, στο λαιμό ή στα μάτια και γίνεται όλο και πιο δύσκολη στη θεραπεία της διότι ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα συμπτώματα της γονόρροιας συνήθως εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την προσβολή από την ασθένεια, ωστόσο, στους άνδρες μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και ένα μήνα να εκδηλωθούν. Οι γιατροί συστήνουν την χρήση προφυλακτικών ως μέτρο πρόληψης, αλλά τα ευρήματα ομάδας ερευνητών από το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, δείχνουν ότι αυτή η συμβουλή ίσως είναι ανεπαρκής.

Για να διαπιστωθεί εάν η γονόρροια του λαιμού μπορεί να κολλήσει με τα φιλιά, ζητήθηκε από 11.000 άνδρες να δηλώσουν κατά πόσο το τελευταίο τρίμηνο είχαν ανταλλάξει μόνο φιλιά ή είχαν κάνει μόνο σεξ (και στοματικό) ή είχαν κάνει και τα δύο με άλλους άνδρες.  Από αυτούς 3.091 άνδρες συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Το ποσοστό αυτών με γονόρροια στο λαιμό ήταν 6,2%. Τα στοιχεία για την ορθοπρωκτική (anorectal) και την ουρηθρική γονόρροια ήταν κάτω από 6% και σχεδόν 3%, αντίστοιχα. Τα σκέτα φιλιά και το φιλιά μαζί με σεξ σχετίζονταν με τη στοματοφαρυγγική γονόρροια. Το σεξ χωρίς φιλιά δεν σχετίστηκε.

Οι πιθανότητες για γονόρροια του λαιμού ήταν 46% υψηλότερες μεταξύ των ανδρών που είχαν τέσσερις ή περισσότερους παρτενέρ μόνο για φιλιά και 81% υψηλότερες μεταξύ των ανδρών που είχαν τέσσερις ή περισσότερους παρτενέρ για φιλιά μαζί με σεξ. Η σύγκριση έγινε με αυτούς που είχαν μόνο έναν παρτενέρ της κατηγορίας τους.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φιλί, με ή χωρίς σεξ, μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για στοματοφαρυγγική (oropharyngeal) γονόρροια. Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, ίσως προκύψουν προληπτικές επιλογές όπως τα αντιβακτηριακά στοματικά διαλύματα.