Τα υπερανθεκτικά στα αντιβιοτικά έκτακτης ανάγκης μικρόβια εξαπλώνονται στα νοσοκομεία, όπως δείχνει μια πανευρωπαϊκή μελέτη – ορισμένα αντιστέκονται ακόμη και στις καρμπαπενέμες, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται όταν μια λοίμωξη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανένα άλλο αντιβιοτικό.

Η διάδοση της ανθεκτικής Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae) ήταν «εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Sanger, που έκαναν τη μελέτη και προειδοποίησαν ότι και άλλα μικρόβια θα μπορούσαν να γίνουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, εξαιτίας του μοναδικού τρόπου που αναπαράγονται τα βακτήρια.

Το βακτήριο Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας μπορεί να ζει εντελώς φυσιολογικά στο έντερο χωρίς να προκαλεί προβλήματα σε υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, όταν το σώμα είναι κατάπτωση από μια αδιαθεσία, μπορεί να μολύνει τους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονία, αλλά και το αίμα, προκαλώντας μηνιγγίτιδα.

«Το ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα βακτήρια είναι ανθεκτικά σε ένα από τα βασικά αντιβιοτικά της τελευταίας γραμμής άμυνας», δήλωσε η Δρ Sophia David, από το Ινστιτούτο Sanger. «Οι λοιμώξεις συνδέονται με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Είναι ήδη ανησυχητικό το γεγονός ότι είχαμε 2.000 θανάτους το 2015 – αλλά ανησυχούμε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε αυτό το νούμερο θα συνεχίσει να μεγαλώνει».

Οι θάνατοι από το ανθεκτικό στις καρμπαπενέμες Κ. Pneumoniae αυξήθηκαν στην Ευρώπη από 341 το 2007 σε 2.094 το 2015.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη της αντοχής στις καρμπαπενέμες του Κ. Pneumoniae, σε 244 νοσοκομεία, από την Ιρλανδία έως το Ισραήλ. Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA του βακτηριδίου – τον γενετικό του κώδικα – από δείγματα από μολυσμένους ασθενείς.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα νοσοκομεία αποτελούν βασικό παράγοντα που διευκολύνουν τη μετάδοση και υποδεικνύουν ότι τα βακτήρια εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο κυρίως στα νοσοκομεία», δήλωσε η Δρ David. «Το γεγονός ότι βλέπουμε τα ίδια μεταλλαγμένα βακτήρια υψηλού κινδύνου σε πολλά διαφορετικά νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη δείχνει επίσης ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε αυτά τα στελέχη».

Το Κ. Pneumoniae θα μπορούσε να συνεχίσει να εξαπλώνεται ή να αρχίσει να μεταδίδει την αντοχή του και σε άλλα είδη βακτηρίων. Δύο βακτηρίδια μπορούν να συναντηθούν και να κάνουν σύζευξη – δηλαδή να μοιραστούν πλασμιδιακό DNA. Η μελέτη βρήκε τις γενετικές οδηγίες που προσφέρουν ανθεκτικότητα στο Κ. Pneumoniae carbapenem γραμμένη σε αυτά τα πλασμίδια.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά είναι να αποφευχθεί εξαρχής η εμφάνισή τους: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι με την καλή νοσοκομειακή υγιεινή, η οποία περιλαμβάνει την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση των ασθενών που μεταφέρουν αυτά τα βακτήρια, μπορούμε όχι μόνο να καθυστερήσουμε την εξάπλωση αυτών των παθογόνων αλλά και να τα ελέγξουμε με επιτυχία», δήλωσε ο καθηγητής Hajo Grundmann, από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.