Οι παραθεριστές θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβονται στις βουτιές σε ρηχά νερά αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα water parks, όπως επεσήμανε ένας κορυφαίος χειρούργος.

Μια στιγμή «τρέλας» μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, παράλυση ή ακόμα και θάνατο, υπογράμμισε ο Evan Davies, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, ο οποίος πρόσφατα εγχείρισε έναν ασθενή που είχε τραυματίσει σοβαρά τη σπονδυλική του στήλη σε βράχους κάνοντας βουτιά στη θάλασσα της Κροατίας.

Ένας άλλος άνθρωπος έπαθε κάταγμα στους σπονδύλους του λαιμού του σε μια νεροτσουλήθρα στην Ισπανία. Ο David Briffaut, 23 ετών, έχασε τις αισθήσεις του πέφτοντας στο νερό στην Aqualandia της Μπενιντόρμ στις 8 Ιουλίου.  Ο τραυματισμός του ήταν σοβαρός και θα μπορούσε να είχε μείνει παράλυτος.

Ο Δρ Davies προέτρεψε τους ανθρώπους να έχουν τον νου τους για πιθανούς κινδύνους στις διακοπές τους, επειδή «η ζωή μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή».

«Αυτό που συχνά μπορεί να φαίνεται αρχικά μια γρήγορη και αθώα συγκίνηση σε αυτά τα μέρη, μπορεί να υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό –αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε πρόσκρουση με το κεφάλι με μεγάλη ταχύτητα. Το μήνυμά μου θα ήταν να θυμόμαστε ότι οι προειδοποιήσεις για την ασφάλεια πιθανώς δεν θα βρίσκονται σε κοινή θέα σε πολλά τουριστικά αξιοθέατα και προορισμούς και σε πολλές χώρες οι κανονισμοί και τα μέτρα ασφαλείας μπορεί να διαφέρουν πολύ», ανέφερε.

«Έτσι, κάντε μια γρήγορη αξιολόγηση μόνοι σας όταν επισκέπτεστε water parks και, εάν έχετε αμφιβολίες για την ασφάλειά τους, αποφύγετέ τα».

Ο Δρ Davies δήλωσε επίσης ότι δεν θυμάται κάποια χρονιά, που να μην έχει αντιμετωπίσει τραυματισμούς από βουτιές σε ρηχά νερά. Είπε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν τους κινδύνους που έχουν οι καταδύσεις σε μέρη που δεν γνωρίζουν – ώστε να μην καταλήξουν με το κεφάλι σε βράχους που βρίσκονται κάτω από το νερό.

«Μόλις πρόσφατα εγχείρησα τον πρώτο ασθενή του καλοκαιριού που τραυματίστηκε έτσι», είπε «και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περισσότερα περιστατικά. Μερικές φορές, όμως, κανενός είδους χειρουργική δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκλήθηκε σε μια στιγμή τρέλας».