Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πουλερικά θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πάθει καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ενώ η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου κρέατος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, η κατανάλωση περισσότερων πουλερικών, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και η πάπια, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Το κόκκινο κρέας έχει αναγνωριστεί ως πιθανώς καρκινογόνο», δήλωσε ο Δρ Dale Sandler, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer: «Η μελέτη μας προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ενώ τα πουλερικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο».

Για την έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν την κατανάλωση κρέατος και τους τρόπους μαγειρέματος σε 42.012 γυναίκες κατά τη διάρκεια επτά ετών. Σε μια μελέτη παρακολούθησης, διαγνώστηκαν 1.536 περιστατικά καρκίνου του μαστού. Οι συμμετέχουσες που κατανάλωσαν την υψηλότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα.

Από την άλλη, οι γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα πουλερικών είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας σε σχέση με εκείνες έκαναν τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Τα ευρήματα παρέμειναν ανεπηρέαστα ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η σωματική άσκηση, η παχυσαρκία και η κατανάλωση οινοπνεύματος. Δεν υπήρξαν ωστόσο συνδέσεις μεταξύ του τρόπου μαγειρέματος του κρέατος και του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Ο Δρ Sadler εξήγησε ότι ενώ ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κατανάλωση πουλερικών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού δεν είναι σαφής, η μελέτη «παρέχει στοιχεία ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πουλερικά μπορεί να είναι μια απλή αλλαγή που να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το 2014, μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης κόκκινου κρέατος κατά την πρώιμη ενηλικίωση και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ομοίως, μια μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστήριξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως λουκάνικα, μπέικον και ζαμπόν μόλις τέσσερις φορές την εβδομάδα, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά περίπου 20%.