Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της ακραία κακής διατροφής, καθώς ένας έφηβος στο Μπρίστολ εμφάνισε μόνιμη απώλεια όρασης επειδή έτρωγε αποκλειστικά τσιπς και τηγανητές πατάτες.

Αφότου τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, ο σήμερα 17χρονος έτρωγε μόνο τηγανητές πατάτες, τσιπς και λευκό ψωμί, καθώς και περιστασιακά ζαμπόν ή λουκάνικα. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποκάλυψαν ότι είχε σοβαρές ανεπάρκειες βιταμινών και βλάβες υποσιτισμού.

Ο έφηβος είχε επισκεφθεί τον παθολόγο του σε ηλικία 14 ετών, επειδή αισθανόταν κουρασμένος και αδύναμος. Διαγνώστηκε με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και του συνταγογραφήθηκαν συμπληρώματα διατροφής, αλλά δεν ακολούθησε τη θεραπεία ούτε βελτίωσε τη διατροφή του.

Τρία χρόνια αργότερα, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Bristol Eye λόγω προοδευτικής απώλειας όρασης, αναφέρει το περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Η Δρ Denize Atan, η οποία αντιμετώπισε το περιστατικό, δήλωσε: «Η διατροφή του ήταν ουσιαστικά πατάτες τηγανητές από ένα τοπικό κατάστημα fish & chip καθημερινά. Επίσης, έτρωγε πατατάκια και μερικές φορές φέτες λευκού ψωμιού και ζαμπόν, αλλά όχι φρούτα και λαχανικά. Εξήγησε αυτή τη συνήθεια ως αποστροφή για ορισμένες υφές τροφών που πραγματικά δεν μπορούσε να ανεχτεί και έτσι οι τηγανητές πατάτες και τα τσιπς ήταν πραγματικά τα μόνα είδη φαγητού που ήθελε και αισθανόταν ότι μπορούσε να φάει».

Η Δρ Atan και οι συνεργάτες της έλεγξαν εκ νέου τα επίπεδα βιταμινών του νεαρού άνδρα και διαπίστωσαν ότι ήταν χαμηλά σε Β12, καθώς και μερικές άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως σελήνιο και βιταμίνη D. Ο νεαρός ήταν επίσης σοβαρά υποσιτισμένος από τη διατροφική του διαταραχή.

Του συνταγογραφήθηκαν συμπληρώματα βιταμινών και επισκέψεις σε διατροφολόγο και σε μια εξειδικευμένη ομάδα ψυχικής υγείας.

Από την άποψη της απώλειας όρασης, πληρούσε τα κριτήρια του να θεωρείται τυφλός. «Είχε νεκρά σημεία ακριβώς στη μέση του οπτικού του πεδίου», δήλωσε η Δρ Atan. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει και δυσκολεύεται να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα. Μπορεί ωστόσο να περπατήσει χωρίς βοήθεια, επειδή έχει περιφερειακή όραση».

Η διατροφική οπτική νευροπάθεια – η κατάσταση που έχει ο νεαρός άνδρας – μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί νωρίς. Αν αφεθεί πάρα πολύ καιρό, οι νευρικές ίνες στο οπτικό νεύρο πεθαίνουν και η βλάβη γίνεται μόνιμη.

Η Δρ Atan είπε ότι τέτοια περιστατικά είναι ευτυχώς ασυνήθιστα, αλλά οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκληθεί από τις ανορθόδοξες επιλογές φαγητού και να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς.