Μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα που έγινε σε δέκα χώρες, (εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν οι Αντωνία Τριχοπούλου, Γεωργία Μαρτιμιανάκη, Άννα Καρακατσάνη και Κώστας Τσιλίδης) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών, τόσο αυτών που περιέχουν ζάχαρη, όσο και εκείνων με τεχνητά γλυκαντικά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νιλ Μέρφι της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) στη Λιόν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 452.000 άνδρες και γυναίκες σε βάθος 16 ετών, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 41.693 θάνατοι.

Οι ερευνητές συσχέτισαν την πιθανότητα θανάτου με την κατανάλωση αναψυκτικών, με βάση σχετικά ερωτηματολόγια ή συνεντεύξεις. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν δύο, ή περισσότερα ποτήρια αναψυκτικών τη μέρα, είχαν κατά 17% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση όσους έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι το μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, , μεταξύ όσων πίνουν πολλά αναψυκτικά, ήταν υψηλότερος ο κίνδυνος θανάτου, τόσο από καρδιαγγειακές παθήσεις, όσο και από παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών και στους θανάτους από καρκίνο.

Παρά τους περιορισμούς της έρευνας, κυρίως ότι επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης που διαπιστώνει μόνο συσχετίσεις και αδυνατεί να εξάγει βέβαια συμπεράσματα για τα αίτια, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για περιορισμό της κατανάλωσης αναψυκτικών.

Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, η αυξημένη καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δείγματος 81.714 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 50-79 ετών στην αρχή της μελέτης, που συμμετείχαν στην μελέτη Women’s Health Initiative και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 11,9 χρόνια. Οι γυναίκες ανέφεραν πόσο συχνά στη διάρκεια των προηγούμενων τριών μηνών κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης όπως ποτά με λίγες θερμίδες, με τεχνητά γλυκαντικά καθώς και γεύσεις φρούτων. Ωστόσο τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν περιείχαν πληροφορίες για το είδος των τεχνητών γλυκαντικών που περιείχαν τα αναψυκτικά.