Οι γυναίκες που ξυρίζουν ή αποτριχώνουν με κερί το ηβικό τρίχωμα δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν χλαμύδια ή γονόρροια, σύμφωνα με νέα έρευνα που αντικρούει μελέτες που υποδηλώνουν ότι το grooming της περιοχής των γεννητικών οργάνων αυξάνει τον κίνδυνο των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Η μελέτη περιελάμβανε 214 γυναίκες που επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο του Οχάιο για εξετάσεις για τυχόν ΣΜΝ. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά τους και την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής τους. Σχεδόν όλες (98%) δήλωσαν ότι περιποιούνται με κάποιον τρόπο το ηβικό τους τρίχωμα και μεταξύ 18% και 54% ήταν έφταναν το grooming στα άκρα, που σημαίνει ότι αφαιρούσαν όλο το ηβικό τρίχωμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κατά το παρελθόν έτος ή τουλάχιστον έξι φορές τον τελευταίο μήνα.

Περίπου το 10% είχε θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για ΣΝΜ, αλλά δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της ακραίας περιποίησης και του κινδύνου χλαμυδίων ή γονόρροιας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, αυτό βασίστηκε σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένες διαγνώσεις ΣΜΝ, ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Οι προηγούμενες έρευνες ρωτούσαν τις συμμετέχουσες εάν είχαν ποτέ μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά δεν εξέταζαν αν είχαν μία κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αυτό καθιστά δύσκολη τη σύνδεση των συνηθισμένων τακτικών περιποίησης με τα ΣΜΝ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jamie Luster, σήμερα ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η έρευνα αυτή εξέταζε επίσης και άλλους παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας, του εισοδήματος, της φυλής και της ηλικίας, σημείωσε η Maria Gallo, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και σύμβουλος του Luster στη μελέτη.

«Οι προηγούμενες έρευνες δεν εξέταζαν τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι γυναίκες που έκαναν περισσότερο σεξ με περισσότερους ανθρώπους -και επομένως είχαν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν λοιμώξεις- θα είχαν και περισσότερες πιθανότητες να κάνουν grooming», ανέφερε η Gallo.

Το εύρημα της μελέτης δεν ήταν έκπληξη στην  πραγματικότητα, επειδή δεν υπάρχει προφανής βιολογικός λόγος που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι το ξύρισμα ή η αποτρίχωση της ηβικής περιοχής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χλαμυδίων ή γονόρροιας, δήλωσε ο Luster.