Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα κοινή και είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία μας: αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής ανεπάρκειας, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σχεδόν πάντα αντιμετωπίσιμη με αλλαγές στον τρόπο ζωής και απλή φαρμακευτική αγωγή.

Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζει ότι το 50-90% των περιπτώσεων υψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να μειωθεί με επιτυχία απλώς και μόνο με αλλαγή του τρόπου ζωής.

Αν η αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς είναι ελαφρώς αυξημένη και δεν υπάρχουν παράγοντες υψηλού κινδύνου (όπως διαβήτης, κάπνισμα ή ιστορικό καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου ή πολλοί παράγοντες καρδιακού κινδύνου), αρκετοί γιατροί θα συστήσουν μια τριμηνιαία δοκιμή για αλλαγή στον τρόπο ζωής ως αρχική θεραπεία. Για πολλούς ασθενείς, η πιθανότητα να αποφύγουν τη φαρμακευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής τους είναι ένα ισχυρό κίνητρο και εκτιμούν το αίσθημα ελέγχου που έχουν πάνω στην υγεία τους.

Ακολουθούν οι τομείς που χρειάζεται να επικεντρωθούμε για να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση.

Φυσική δραστηριότητα
Ακόμη και ένα μέτριο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην αρτηριακή σας πίεση. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να ασκείτε, ξεκινήστε ήπια. Πέντε ή δέκα λεπτά την ημέρα αφιερωμένα στην αγαπημένη σας δραστηριότητα μπορεί να είναι η αρχή που αναζητάτε ώστε να οικοδομήσετε μια συνήθεια άσκησης και να φτάσετε τις 2 ώρες και 30 λεπτά την εβδομάδα δραστηριότητας που συνιστάται από τους ειδικούς.

Υγιεινή διατροφή
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (συσκευασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα ή / και επεξεργασμένους υδατάνθρακες) θα πρέπει να αποφεύγονται. Η παρακολούθηση της πρόσληψης αλατιού είναι σημαντική εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά έχετε κατά νου ότι το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού στη διατροφή μας προέρχεται από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και το φαγητό απ’ έξω.

Απώλεια βάρους
Η απώλεια ακόμα και 5% του σωματικού βάρους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, ενώ αν φτάσει το 10% έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Η στρατηγική απώλειας βάρους που συστήνεται είναι αυτή που λειτουργεί μακροπρόθεσμα: περιοριστικές δίαιτες μπορεί να λειτουργούν βραχυπρόθεσμα, αλλά τα αποτελέσματά τους σπάνια διαρκούν. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Περιορισμός του αλκοόλ
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν 7-13 ποτά την εβδομάδα ήταν 53% πιθανότερο να έχουν υπέρταση. Όσοι έπιναν περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα είχαν 69% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Διακοπή καπνίσματος
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει ελαφρά την αρτηριακή πίεση και να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.