Τα παχύσαρκα παιδιά που παίρνουν προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής παράλληλα με τακτική άσκηση, είναι πιο πιθανό να χάσουν βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν αν τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής είναι επωφελή για τα παιδιά που είναι υπέρβαρα. Η ομάδα αξιολόγησε 54 παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 14 ετών, που όλα τους ήταν παχύσαρκα.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τους δείκτες σωματικού βάρους και μεταβολισμού των συμμετεχόντων -οι οποίοι περιλαμβάνουν στοιχεία όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα- στην αρχή και στο τέλος μιας περιόδου 12 εβδομάδων.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής έχασαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος και είχαν καλύτερη μεταβολική υγεία από αυτά που δεν λάμβαναν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπεράσματά τους υποδεικνύουν επίσης ότι η χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των παιδιών να αναπτύξουν μεταβολικές παθήσεις στο μέλλον, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή οι καρδιακές παθήσεις.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Βιέννη της Αυστρίας.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Rui-Min Chen του νοσοκομείου παίδων Fuzhou στην Κίνα, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση της διατροφής με προβιοτικά «μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας στο μέλλον».

Ωστόσο, ο καθηγητής αναγνώρισε επίσης τα όρια της έρευνας, εξαιτίας του μικρού δείγματος: «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μικρός και περιοριζόταν γεωγραφικά στην περιοχή Fujian», δήλωσε ο Δρ Chen.

Περαιτέρω έρευνες θα περιλαμβάνουν ανάλυση του πώς τα προβιοτικά μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της παχυσαρκίας.

«Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που χρειάζεται έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας”, δήλωσε ο καθηγητής Chen: «Οι θεραπείες με προβιοτικά θα μπορούσαν να είναι μια νέα και πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής επιδημίας».