Τα έμβρυα στη μήτρα έχουν στα χέρια τους επιπλέον μυς που μοιάζουν με εκείνους που έχουν οι σαύρες και τους οποίους θα χάσουν προτού γεννηθούν, όπως αποκαλύπτουν νεότερες ιατρικές εξετάσεις.

Είναι πιθανώς ένα από τα παλαιότερα απομεινάρια της Εξέλιξης που παρατηρούνται ακόμη στους ανθρώπους, λένε οι βιολόγοι που έκαναν την ανακάλυψη, στο περιοδικό Development. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που χρονολογείται ως και πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια – ένα απομεινάρι της εποχής που τα ερπετά μετατράπηκαν σταδιακά σε θηλαστικά.

Δεν είναι σαφές γιατί το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί αυτούς τους μυς και στη συνέχεια τους απορρίπτει πριν από τη γέννηση. Οι βιολόγοι λένε ότι αυτό το αναπτυξιακό βήμα μπορεί να είναι αυτό που κάνει τους αντίχειρες επιδέξιους: σε αντίθεση με τα άλλα δάχτυλα, οι αντίχειρες διατηρούν έναν επιπλέον μυ.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, παιδιά και ενήλικες έχουν βρεθεί να διατηρούν μερικούς από τους επιπλέον μυς στα δάχτυλα και τα χέρια, αλλά ποτέ όλους αυτούς τους μυς που ανακάλυψαν οι βιολόγοι όταν εξέτασαν 3D σαρώνεις εμβρύων 7 έως 13 εβδομάδων. Μερικές φορές συνδέονται με παραμορφώσεις των άκρων και οι βιολόγοι λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν να χυθεί φως σε αυτά τα είδη γενετικών ελαττωμάτων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Rui Diogo, από το Πανεπιστήμιο Howard των ΗΠΑ, δήλωσε: «Έχουμε πολλούς μυς που πηγαίνουν στον αντίχειρα, που μπορεί να κάνει πολύ ακριβείς κινήσεις, αλλά έχουμε χάσει πολλούς μυς που πήγαιναν στα άλλα δάχτυλα. Στην Εξέλιξή μας, δεν τους χρειαζόμασταν τόσο πολύ. Γιατί όμως βρίσκονται ακόμη εκεί; Μάλλον, δεν μπορούμε στην Εξέλιξη απλώς να πούμε, “Θα ξεκινήσω από την αρχή, θα διαγράψω τους μυς στα δάχτυλα δύο, τρία, τέσσερα και πέντε και θα κρατήσω τον έναν που πηγαίνει στον αντίχειρας».

Είπε επίσης ότι οι συγκεκριμένες δομές ήταν πιο εντυπωσιακές από άλλα υπολείμματα της Εξέλιξης που διατηρούν οι άνθρωποι, όπως η σκωληκοειδής απόφυση, οι φρονιμίτες και ο κόκκυγας.

«Αυτοί οι μύες χάθηκαν πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Δρ Diogo: «Δεν υπάρχει ενήλικο θηλαστικό που να έχει αυτούς τους μυς, είναι εντυπωσιακό. Ως τώρα είχαμε περισσότερη κατανόηση για την πρώιμη ανάπτυξη ψαριών, βατράχων, κοτόπουλων και ποντικών, αλλά αυτές οι νέες τεχνικές απεικόνισης μας επιτρέπουν να δούμε την ανθρώπινη εξέλιξη με περισσότερες λεπτομέρειες».