Ο Bill Gates δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος του υποσιτισμού μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ο συνιδρυτής της Microsoft δημοσίευσε μία μελέτη για τις καταστροφικές επιπτώσεις του υποσιτισμού. Ο γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι ο υποσιτισμός είναι η «μεγαλύτερη ανισότητα υγείας στον κόσμο», υπεύθυνος για το ήμισυ του συνόλου των παιδικών θανάτων στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο Gates εξήγησε ότι ο υποσιτισμός προκαλεί φθορά του σώματος και αναστολή της ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να καταπολεμηθεί με μια «βαθύτερη κατανόηση» του «μικροβιώματος του ανθρώπινου σώματος»: «Όλοι μας βασιζόμαστε στο μικροβίωμα του σώματός μας για να λειτουργήσουμε σωστά. Έχουμε περισσότερα μικροβιακά κύτταρα στο σώμα μας από ανθρώπινα κύτταρα», ανέφερε. «Αυτά τα βακτήρια μας προστατεύουν από τη μόλυνση και είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για την πέψη. Για παράδειγμα, το σώμα μας κυριολεκτικά δεν μπορεί να διασπάσει ορισμένους τύπους φυτικών ινών χωρίς βοήθεια από τα βακτήρια στο έντερου μας».

Ο Gates δήλωσε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι «στα σχετικά πρώιμα στάδια της έρευνας για το μικροβίωμα», προσθέτοντας ότι θα συγκεντρωθούν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα μεμονωμένα μικροβιακά είδη τα επόμενα 10 με 20 χρόνια: «Αυτή η γνώση θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε έξυπνες παρεμβάσεις που διορθώνουν το μικροβίωμα όταν είναι έχει πρόβλημα. Μάλλον γνωρίζετε μία από αυτές τις παρεμβάσεις: τα προβιοτικά», είπε.

Ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, το οποίο έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη διατροφή των γυναικών και των παιδιών σε όλον τον κόσμο, εξήγησε πως στο μέλλον οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβιοτικά χάπια που περιέχουν ιδανικούς συνδυασμούς βακτηρίων».

«Αν μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε πλήρως τη διατροφή -και πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα το καταφέρουμε- θα σώσουμε εκατομμύρια ζωές και θα βελτιώσουμε ακόμη περισσότερες», κατέληξε ο Gates.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες που πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου. Συνήθως μπορούν να βρεθούν σε προϊόντα διατροφής όπως τα γιαούρτια ή ως συμπληρώματα διατροφής.

Ωστόσο, καθώς τα προβιοτικά συνήθως κατηγοριοποιούνται ως τρόφιμα, δεν εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο που εξετάζονται τα φάρμακα: Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα προβιοτικά φαρμακευτικής ποιότητας που δείχνουν μεγάλες δυνατότητες στις κλινικές δοκιμές και τα γιαούρτια και τα συμπληρώματα που πωλούνται στα καταστήματα.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αναφέρθηκε ότι ο υποσιτισμός ήταν η αιτία για σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των παιδικών θανάτων στην Αφρική. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι 90% όλων των παιδιών στην Αφρική είναι υποσιτιζόμενα και το 60% δεν πληροί το κατώτατο όριο συχνότητας γευμάτων που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.