Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από προβλήματα όρασης που κυμαίνονται από μειωμένη όραση έως τύφλωση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Επίσης, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο από αυτούς τους ανθρώπους έχουν μυωπία ή πρεσβυωπία, γλαύκωμα και καταρράκτη – περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί ή να έχουν αντιμετωπιστεί.

«Οι παθήσεις των οφθαλμών και της όρασης είναι ευρέως διαδεδομένες και υπερβολικά συχνά παραμένουν χωρίς θεραπεία», δήλωσε ο Tedros Adhanom, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ σε ένα δελτίο Τύπου: «Τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα των ματιών πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν ποιοτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η φροντίδα των ματιών στα εθνικά σχέδια υγείας και στα βασικά πακέτα περίθαλψης αποτελούν σημαντικό μέρος του ταξιδιού κάθε χώρας προς την καθολική κάλυψη υγείας».

Η γήρανση του πληθυσμού, ο τρόπος ζωής και η περιορισμένη πρόσβαση στην οφθαλμολογική φροντίδα -ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα- συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων αιτιών αυξανόμενου αριθμού ατόμων με προβλήματα όρασης.

«Είναι απαράδεκτο ότι 65 εκατομμύρια άνθρωποι είναι τυφλοί ή έχουν εξαιρετικά μειωμένη όραση, όταν η όρασή τους θα μπορούσε να διορθωθεί σε μια νύχτα με μια επέμβαση καταρράκτη ή ότι πάνω από 800 εκατομμύρια δυσκολεύονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ζευγάρι γυαλιά», πρόσθεσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι παθήσεις των οφθαλμών και της όρασης είναι συχνότερες μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις αγροτικές περιοχές, των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες, των εθνοτικών μειονοτήτων και των αυτόχθονων πληθυσμών, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του ΠΟΥ για την όραση παγκοσμίως.

Ο αριθμός των παθήσεων της όρασης που δεν θεραπεύονται στις περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τις περιοχές υψηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Alarcos Cieza, επικεφαλής του ΠΟΥ για την πρόληψη της τύφλωσης και της κώφωσης, την αναπηρία και την αποκατάσταση, «εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης και δεν μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπείες αποκατάστασης. Σε έναν κόσμο όπου βασιζόμαστε στην ικανότητα να βλέπουμε, οι υγειονομικές υπηρεσίες όρασης πρέπει να παρέχονται απλόχερα στις κοινότητες».