Η αδιάγνωστη λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να βλάψει την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Η λοίμωξη από χλαμύδια έχει συσχετιστεί με τη στειρότητα των γυναικών, αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για την επίδρασή της στην ανδρική στειρότητα, ειδικά αν οι άνδρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι συμβαίνει περίπου στο 50% των περιπτώσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ken Beagley, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιου του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία.

«Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να μεταδώσουν εν αγνοία τους τη λοίμωξη στους σεξουαλικούς τους συντρόφους», πρόσθεσε ο Beagley σε ένα δελτίο Τύπου.

Η αυστραλιανή έρευνα είναι η πρώτη που ανακαλύπτει τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια σε βιοψίες ιστών όρχεων ανδρών με υπογονιμότητα, χωρίς συγκεκριμένη αιτία για τη υπογονιμότητά τους. Χλαμύδια βρέθηκαν σε στάνταρ βιοψίες όρχεων στους 43 από 95 άνδρες (45,3%) που δεν είχαν καθορισμένη αιτία υπογονιμότητας.

Τα χλαμύδια βρέθηκαν επίσης στο 16,7% των «φρέσκων» βιοψιών όρχεων (3 από τους 18 άνδρες χωρίς συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας). Δώδεκα από αυτούς τους 18 άνδρες (66,7%) είχαν αντισώματα χλαμυδίων, κάτι που υποδεικνύουν ότι είχαν εκτεθεί στα βακτήρια, αλλά κανένας εξ αυτών δεν είχε συμπτώματα, ούτε είχε διαγνωστεί με το συγκεκριμένο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα ή κάποιο άλλο.

«Αυτή είναι η πρώτη αναφερθείσα απόδειξη της μόλυνσης από χλαμύδια στον ιστό των όρχεων και παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε ότι τα χλαμύδια ήταν η αιτία της υπογονιμότητας των ανδρών, είναι ένα σημαντικό εύρημα», δήλωσε ο Δρ Beagley. «Αποκαλύπτει ένα υψηλό ποσοστό μόλυνσης από χλαμύδια και τον πιθανό ρόλο της μόλυνσης στην αποτυχία ανάπτυξης σπέρματος στους όρχεις», εξήγησε ο καθηγητής.

«Μελέτες σε ζώα από την ομάδα μας υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα: η μόλυνση με χλαμύδια στα αρσενικά ποντίκια προκαλεί μια χρόνια λοίμωξη στους όρχεις που παρεμποδίζει σημαντικά την ανάπτυξη φυσιολογικού σπέρματος. Πιστεύουμε ότι μελλοντικές μελέτες σε άνδρες ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν πώς η μόλυνση από χλαμύδια μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και να συμβάλει στην υπογονιμότητα», κατέληξε ο Beagley.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Human Reproduction.