Σχεδόν όλες οι βρεφικές τροφές περιέχουν ίχνη τουλάχιστον ενός τοξικού βαρέως μετάλλου που μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που εξέτασε 13 διαφορετικούς τύπους βρεφικών τροφών, όπως κρέμες, γάλατα φόρμουλα, χυμούς, δημητριακά και πουρέδες.

Η έρευνα διεξήχθη από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Healthy Babies Bright Futures που εξέτασε 168 προϊόντα από 61 μάρκες για αρσενικό, μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο. Τα τρόφιμα αγοράστηκαν από καταστήματα μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ.

Το 95% των βρεφικών τροφών που ελέγχθηκαν περιείχαν ένα ή περισσότερα τοξικά μέταλλα, ενώ περίπου το ένα τέταρτο αυτών περιείχαν και τα τέσσερα. Μόνο σε εννέα από αυτά που ελέγχθηκαν δεν ανιχνεύθηκαν τοξικά μέταλλα.

Η ερευνητική ομάδα, που απαρτίζεται από επιστήμονες, παιδίατρους και άλλους ειδικούς, λέει ότι ακόμη και τα ίχνη βαρέων μετάλλων που βρίσκονται στα τρόφιμα για βρέφη μπορούν να «επηρεάσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το IQ του παιδιού. Οι επιπτώσεις μεγαλώνουν με κάθε επιπλέον γεύμα».

«Αυτό που προκαλεί το πρόβλημα είναι το ρύζι», λέει η Charlotte Brody, διευθύντρια του Healthy Babies Bright Futures. Οι ειδικοί ανέμεναν να βρουν αρσενικό σε προϊόντα ρυζιού – αυτό είναι ένα πολύ γνωστό πρόβλημα εδώ και χρόνια. Αλλά, όπως λέει η Brody, έμειναν έκπληκτοι από το πόσο συχνά εντόπισαν ρύζι μολυσμένο με μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο: «Εάν ένα βρεφικό φαγητό ή σνακ περιέχει ρύζι, οι έλεγχοί μας δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα».

Άλλα τρόφιμα που περιείχαν αρσενικό περιελάμβαναν χυμούς μήλου, σταφυλιών ή κοκτέιλ φρούτων.

Τα βαρέα μέταλλα στις βρεφικές τροφές προέρχονται από τα φυτοφάρμακα που ψεκάστηκαν στα αγροκτήματα επί σειρά ετών. Αν και τα περισσότερα από τα γεωπονικά προϊόντα που περιέχουν μόλυβδο και το αρσενικό δεν χρησιμοποιούνται πλέον, τα υπολείμματα τους εξακολουθούν να προσβάλλουν ορισμένες περιοχές καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Η Brody υποστηρίζει λέει ότι η πιο υγιεινή αλλαγή που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να αποφεύγουν το ρύζι σε όλες τις μορφές του, προτιμώντας σνακ και δημητριακά που περιέχουν διαφορετικά είδη σπόρων, όπως βρώμη. Όταν μαγειρεύετε ρύζι στο σπίτι, επιλέξτε λευκό ρύζι μπασμάτι: Το λευκό ρύζι περιέχει λιγότερο αρσενικό από το καστανό ρύζι, επειδή το αρσενικό συμπυκνώνεται στο φλοιό. Ο FDA, για να μειωθούν περαιτέρω τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι, συνιστά μαγείρεμα σε επιπλέον νερό, όπως μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά – έξι έως δέκα φλιτζάνια νερό, για κάθε ένα φλιτζάνι ρύζι.