Μέχρι τώρα η κοινή πεποίθηση -σύμφωνα με τους άγραφους κοινωνικούς κανόνες- ήταν ότι στεκόμαστε στην δεξιά πλευρά της κυλιόμενης σκάλας, ώστε η αριστερή να είναι ελεύθερη για εκείνους που βιάζονται. Στην πραγματικότητα αυτή η συνήθεια κάνει καλό ακριβώς μόνο στους βιαστικούς, οι οποίοι είναι οι λιγότεροι. Επιπλέον τίθεται σημαντικό θέμα ασφάλειας.

Απώλεια χρόνου

Μόνο το 25,1% των ανθρώπων, που χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες, κινείται σε αυτές και το υπόλοιπο 74,9% απλά στέκεται. Την ίδια στιγμή, έχει υπολογιστεί ότι ο καθένας από αυτό το 25,1% απαιτεί μέση απόσταση από τους άλλους 0,75 τ.μ., ενώ εκείνοι που στέκονται χρειάζονται απόσταση μόνο 0,30 τ.μ. Με άλλα λόγια, αν όλοι στέκονταν μόνο στις κυλιόμενες, τότε αυτές θα μπορούσαν να μεταφέρουν κοντά στους διπλάσιους ανθρώπους. Άρα, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων εξυπηρετείται πράγματι και πηγαίνει πιο γρήγορα στον προορισμό του, αλλά συγχρόνως η μεγάλη πλειοψηφία καθυστερεί ως επακόλουθο αυτού.

Αν όλοι στεκόντουσαν στις κυλιόμενες, η ωριαία χωρητικότητά τους θα αυξανόταν κατά 27%. Αυτό το ποσοστό προέκυψε, αφότου ένας σταθμός μετρό του Λονδίνου επέβαλε μια πολιτική, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται το περπάτημα στις κυλιόμενες.

Θέματα ασφάλειας

Μελέτες στην Ιαπωνία και στην Κίνα δείχνουν ότι όσοι κινούνται στις κυλιόμενες σκάλες συμβάλλουν στην φθορά των μηχανισμών και ταυτόχρονα αυξάνουν την πιθανότητα ατυχημάτων καθώς από την κατασκευή τους δεν είναι φτιαγμένες για περπάτημα.

Η εταιρεία κατασκευής και επισκευής ανελκυστήρων Otis Elevator, συνιστά οι χρήστες να στέκονται στην μέση με τα χέρια τους τοποθετημένα δεξιά και αριστερά της κυλιόμενης κλίμακας για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμη και αν δε κρατιόμαστε και από τις δυο πλευρές, το σημαντικό είναι να διατηρούμε ισορροπία στη μέση της σκάλας. Η λίστα της εταιρείας με τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε όταν ανεβαίνουμε στην κυλιόμενη, αναφέρει:

-Να μην χρησιμοποιούμε την σταματημένη κυλιόμενη ως κανονική σκάλα

-Να μην γέρνουμε πάνω στην κουπαστή

-Να μην ανεβαίνουμε στη σκάλα με καροτσάκια, ποδήλατα, μπαστούνια

-Να μην καθόμαστε

-Να κρατάμε τα παιδιά σταθερά με το ένα χέρι

-Να κρατάμε τα φαρδιά ρούχα μακριά από τα σκαλοπάτια και τις άκρες της κυλιόμενης