Ο μεγάλος εχθρός των παιδικών κεφαλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί ευκολότερα με τις παρακάτω συμβουλές.

Δράστε γρήγορα
Πολλοί γονείς δεν αντιμετωπίζουν τη μόλυνση στα πρώτα στάδια: Αν ελέγξετε τα μαλλιά του παιδιού σας και βρείτε ένα σωρό κόνιδες (αυγά), θα πρέπει να τα χτενίσετε αμέσως ώστε να απομακρυνθούν, αντί να περιμένετε να εντοπίσετε μια ζωντανή ψείρα. Είναι καλό να κάνετε έλεγχο εβδομαδιαία.

Επιλέξτε τα όπλα σας
Πολλές από τις ειδικές χτένες για τις κόνιδες είναι αναποτελεσματικές,  καθώς έχουν κενά αρκετά φαρδιά ώστε οι ψείρες και οι κόνιδες να μπορούν να ξεγλιστρήσουν. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική χτένα, άκαμπτη και τετράγωνη άκρη, για να πιάνει τα πόδια των ψειρών. Μην περιμένετε όμως να ξεμπερδέψετε σε πέντε λεπτά: αν τα μαλλιά του παιδιού είναι πυκνά ή μακριά, θα πρέπει να περάσετε 20 με 30 λεπτά ανά χτένισμα. Εάν βρήκατε καμιά δεκαριά και νομίζετε ότι κάνατε καλή δουλειά, μάλλον κάνετε λάθος – μάλλον κρύβονται άλλες τόσες. Επαναλάβετε, λοιπόν!

Χτενίστε με προσοχή
Οι ψείρες είναι ευαίσθητες στην κίνηση και προσπαθούν να διαφύγουν όταν αγγίζετε τα μαλλιά. Ο διαχωρισμός του κεφαλιού σε τμήματα βοηθάει στο να μην σας ξεφύγουν. Ξεμπερδέψτε πρώτα τα μαλλιά και χρησιμοποιήστε μαλακτικό για να κάνετε το χτένισμα ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό.

Ξεχάστε τα χημικά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανθεκτικές στα εντομοκτόνα ψείρες εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο τα προϊόντα αυτά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και να προτείνονται από φαρμακοποιούς. Δεν θα ξέρετε αν οι δικές σας… ψείρες είναι από τις ανθεκτικές προτού τα χρησιμοποιήσετε, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ίσως δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά.

Μακροχρόνια στρατηγική
Οι θεραπείες με σαμπουάν με βάση τη σιλικόνη, αλλιώς γνωστές ως φυσικά παρασιτοκτόνα, μπορούν να εξολοθρεύσουν αποτελεσματικά τις ψείρες, αλλά μερικές από τις επίφοβες κόνιδες μπορούν να επιβιώσουν: σε έρευνα περίπου 1.895 περιπτώσεων, στις περισσότερες που επανεμφανίστηκαν οι ψείρες εμφανίζονται μετά από μια θεραπεία το έκαναν μέσα στην πρώτη εβδομάδα – το μεγαλύτερο διάστημα ήταν 13 ημέρες. Είτε επαναλάβετε τη θεραπεία μετά από περίπου μια εβδομάδα είτε συνεχίστε να χτενίζετε για μερικές εβδομάδες, ώστε να απομακρύνετε όσες τυχόν γλίτωσαν.