Οι απότομες αλλαγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκαλούν εκατοντάδες επιπλέον καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και οξείες κρίσεις άσθματος, σύμφωνα με μελέτη.

Μια ερευνητική ομάδα στο King’s College του Λονδίνου εξέτασε στοιχεία από το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Ντέρμπι, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Νότιγχαμ, την Οξφόρδη και το Σαουθάμπτον. Οι ημέρες κατά τις οποίες τα επίπεδα ρύπων ήταν στο υψηλότερο μισό του ετήσιου επιπέδου υπήρχαν επιπλέον 124 καρδιακές ανακοπές κατά μέσο όρο.

Ο επικεφαλής του ΕΣΥ της Αγγλίας, Simon Stevens, δήλωσε ότι η μελέτη αποτελεί απόδειξη «έκτακτης ανάγκης για την υγεία».

Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε δεδομένα κλήσης ασθενοφόρων και δεν περιλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές που παθαίνουν ασθενείς που βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο.

Η μελέτη επισημαίνει τους σημαντικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί σχεδόν 500.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Σε ημέρες με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, υπήρχαν επίσης κατά μέσο όρο 231 επιπλέον εισαγωγές σε νοσοκομεία για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ επιπλέον 193 παιδιά και ενήλικες πήγαν στα Επείγοντα για θεραπεία άσθματος.

Η Δρ Heather Walton, από το Environmental Research Group του King’s College, δήλωσε ότι οι πολιτικές μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επικεντρώνονται κυρίως στις επιπτώσεις που σχετίζονται με το προσδόκιμο ζωής: «Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν σαφείς σχέση με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα επιπτώσεων στην υγεία», πρόσθεσε.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το πρόβλημα είναι πιο οξύ στο Λονδίνο: στη βρετανική πρωτεύουσα, οι ημέρες υψηλής ρύπανσης προκάλεσαν επιπλέον 87 καρδιακές ανακοπές κατά μέσο όρο, επιπλέον 144 εγκεφαλικά επεισόδια και 74 παιδιά και 33 ενήλικες που κατέληξαν στο νοσοκομείο με προβλήματα που σχετίζονται με το άσθμα.

Μεταξύ των μακροπρόθεσμων κινδύνων που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα παιδιά είναι η κακή ανάπτυξη των πνευμόνων και το χαμηλό βάρος γέννησης. Η μελέτη του King’s College υποστηρίζει επίσης ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά ένα πέμπτο θα μειώσει τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα κατά 5% έως 7% στις εννέα πόλεις που εξετάστηκαν.

Ο κ. Stevens δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή αποτελεί στην πραγματικότητα και έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Δεδομένου ότι αυτοί οι θάνατοι που μπορούν να αποφευχθούν συμβαίνουν τώρα -όχι το 2025 ή το 2050- θα πρέπει επίσης να δράσουμε τώρα».