Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί με γενετική ανωμαλία, συγκριτικά με έγκυες που έπασχαν από ψυχική διαταραχή αλλά δεν έπαιρναν λίθιο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Psychiatry.

Το λίθιο είναι εγκεκριμένο εδώ και πολλά χρόνια, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής καθώς δρα ως σταθεροποιητής της διάθεσης. Περίπου το 1% του πληθυσμού υποφέρει από διπολική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και έντονες μεταπτώσεις στη συναισθηματική διάθεση, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την κινητική δραστηριότητα. H μέση ηλικία έναρξης της διπολικής διαταραχής τοποθετείται στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες η χρήση του λιθίου είναι περιορισμένες στις εγκύους και σε όσες γυναίκες επιθυμούν να κυοφορήσουν, διότι έχει ήδη σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, όπως δυσπλασίες στην καρδιά.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες που είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης με γυναίκες που δεν είχαν πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο αν και έπασχαν από διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη.

Το δείγμα απαρτιζόταν από πάνω από 22.000 γυναίκες σε έξι χώρες. Οι 727 είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες αυτές δεν είχαν μεν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά την κύηση ή τον τοκετό, αλλά τα έμβρυα ήταν πιθανότερο να έχουν μείζονα δυσπλασία (πχ σύνδρομο δισχιδούς ράχης, συγγενη καρδιοπάθεια, κ.α.).

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει πάντα να συνεκτιμώνται σε συνάρτηση με τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη λήψη λιθίου από γυναίκες με διπολική διαταραχή καθώς μπορεί να υποτροπιάσουν και να εκδηλώσουν μανία, κατάθλιψη, ψύχωση ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Προτείνουν λοιπόν είτε μείωση της δοσολογίας του λιθίου κατά την κύηση ή διακοπή του κατά το πρώτο τρίμηνο και εν συνεχεία επανέναρξη υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη.