Ένας άνθρωπος που δήλωνε ότι δεν έπινε ποτέ αλκοολούχα ποτά, αλλά συχνά φαινόταν μεθυσμένος αποδείχθηκε ότι έλεγε τελικά την αλήθεια: ο 46χρονος αμερικανός είχε στην πραγματικότητα μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο εντερικής ζύμωσης, εξαιτίας της οποίας το έντερό του άρχιζε να παράγει αλκοόλ όταν έτρωγε υδατάνθρακες!

Για χρόνια, η οικογένεια, οι γιατροί και η αστυνομία είχαν πιστέψει σε διαφορετικές περιπτώσεις ότι ο άνδρας ήταν ένας κρυφός πότης, παρά την επιμονή του ιδίου ότι δεν έπινε αλκοόλ. Ο άνθρωπος φαινόταν συχνά «ζαλισμένος και είχε επιθετική συμπεριφορά», έπεφτε συχνά, ενώ είχε επίσης συλληφθεί με την υποψία για οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Όμως τελικά διαγνώστηκε με σύνδρομο εντερικής ζύμωσης, το οποίο συμβαίνει όταν «διαταραχές του εντέρου» -συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιβιοτικών- έχουν ως αποτέλεσμα την αδιάκοπη ανάπτυξη ζυμομύκητων ή βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Σε όσους πάσχουν από το σύνδρομο, όταν καταναλώνουν υδατάνθρακες, όπως πίτσα, ζυμαρικά και ψωμί, αυτά τα μικρόβια μετατρέπουν τη ζάχαρη του φαγητού ή ποτού σε αιθανόλη, με αποτέλεσμα «αυξημένα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα», σύμφωνα με τη μελέτη από τους γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open Gastroenterology.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα προβλήματα του ανθρώπου ξεκίνησαν το 2011, αφότου του συνταγογράφηκαν αντιβιοτικά για έναν τραυματισμό στον αντίχειρά του.

Μετά από χρόνια προβλημάτων, το σύνδρομο εντοπίστηκε από τους γιατρούς και ο 46χρονος άνδρας υποβλήθηκε σε θεραπεία ώστε να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο. Η κατάστασή του αντιμετωπίστηκε με αντιμυκητιασικά φάρμακα, ενώ άρχισε να λαμβάνει και προβιοτικά, τα οποία προωθούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Τα συμπτώματά του εν τέλει εξαφανίστηκαν και συνέχισε φυσιολογικά τη ζωή του, απολαμβάνοντας μια κανονική διατροφή, σύμφωνα με τη μελέτη, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί ότι θα μεθύσει μετά από κάθε… πιάτο μακαρόνια που κατανάλωνε!