Οι γονείς των μωρών με διαβήτη τύπου 1 ίσως δεν θα χρειάζεται στο μέλλον να τρυπάνε επανειλημμένα το δέρμα του μωρού τους για να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου, καθώς ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια πολύ πιο απλή μέθοδο ελέγχου – μια εδική πιπίλα.

Ενώ το μωρό έχει στο στόμα του την πιπίλα, εκείνη συλλέγει σάλιο, ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου  και στέλνει ασύρματα τα αποτελέσματα σε ένα δέκτη που μπορεί να ελέγξει ο γονιός.

Σε μια έρευνα που έγινε για να αποδειχθεί ότι η ιδέα λειτουργεί, οι ερευνητές ζήτησαν από ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 να χρησιμοποιήσουν την πιπίλα πριν και μετά το γεύμα. Αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι η συσκευή μπορεί όντως να μετρήσει τις μεταβολές στα επίπεδα σακχάρου μέσω του σάλιου.

«Τροποποιήσαμε την πιπίλα όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε το μωρό να μην μπορεί να καταλάβει τη διαφορά από μια συνηθισμένη και να την απορρίψει», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Juliane Sempionatto, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές σχεδίασαν επίσης την πιπίλα με όσο το δυνατόν λιγότερα μικρά κομμάτια και τοποθετούσαν τον αισθητήρα ανίχνευσης σακχάρου στην πλευρά που μένει έξω από το στόμα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το μωρό.

«Η συσκευή μας έδωσε καλή συσχέτιση με τη γλυκόζη του αίματος όταν δοκιμάστηκε σε ενήλικες. Ήμασταν σε θέση να πούμε πότε η γλυκόζη αίματος ήταν υψηλή με μεγάλη ακρίβεια», δήλωσε η Sempionatto.

Τα τρέχοντα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ένας από τους παράγοντες που βοηθούν να αποφασιστεί πόση ινσουλίνη χρειάζεται ένας διαβητικός. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη λήψη της ζάχαρης από τα τρόφιμα στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, η ζάχαρη παραμένει στο αίμα, όπου μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βλάβη. Η λήψη της σωστής ποσότητας ινσουλίνης είναι ζωτικής σημασίας – πάρα πολύ ή πολύ λίγη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις προτού η πιπίλα κυκλοφορήσει στην αγορά. Μία από τις ανησυχίες είναι τα μικρά τμήματα της συσκευής. Η Sempionatto δήλωσε ότι όλα θα πρέπει να περιέχονται σε ένα μόνο κομμάτι, για να διασφαλιστεί ότι η συσκευή δεν ενέχει κίνδυνο πνιγμού για τα βρέφη.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα μωρά μπορεί να έχουν υπολείμματα τροφίμων στο στόμα τους τα οποία θα δίνουν λάθος ενδείξεις. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η συσκευή δοκιμάστηκε σε ενήλικες.

Παρά τις προκλήσεις, οι ερευνητές πιστεύουν σε αυτό το είδος συσκευής ελέγχου: Εκτός από το ότι βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε βρέφη με διαβήτη, η συσκευή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανίχνευση χαμηλών επιπέδων σακχάρου σε παιδιά με άλλες παθήσεις. Η Sempionatto είπε ότι η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μία ημέρα για την ανίχνευση λοιμώξεων.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Analytical Chemistry, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.