Πρόκειται για μια διατροφή που δημιουργήθηκε και μελετήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rush, στο Σικάγο, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μάρθα Μόρις. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 923 ατόμων για 16 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 144 άτομα εμφάνισαν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όσοι ακολουθούσαν το διατροφικό πλάνο MIND είχαν κατά 53% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια, ενώ όσοι το ακολουθούσαν μεν αλλά λιγότερο αυστηρά δε, είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 35%.

Η δίαιτα MIND  (Mediterraneen-Dash Intervention of Neurodegenerative Delay) είναι ένας συνδυασμός της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH. Οι δύο αυτές δίαιτες έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και την υπέρταση καθώς είναι πλούσιες σε λαχανικά και φτωχές σε αλάτι.

Ονομαστική αναφορά γίνεται μόνο σε μια ομάδα φρούτων, τα μούρα. Σύμφωνα με την Μόρις και οι φράουλες έχουν θετική επίπτωση στον εγκέφαλο.

Η διατροφή αυτή προτείνει καθημερινά τρεις μερίδες που αφορούν σπόρους ολικής άλεσης, σαλάτες και βραστά λαχανικά, μαζί με ένα ποτήρι κρασί. Τα φασόλια πρέπει να καταναλώνονται συχνά, τα πουλερικά και τα μούρα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τα ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης προτείνει ως σνακ λίγους ξηρούς καρπούς.

Από τα επιβλαβή τρόφιμα, το βούτυρο πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από μία κουταλιά την ημέρα, ενώ τα τυριά, τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Οι τροφές που προλαμβάνουν τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου 

Δημητριακά ολικής αλέσεως: 3 μερίδες καθημερινά. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά ολικής αλέσεως ή 100% ολικής αλέσεως ζυμαρικά ή μία φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: 6 μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα ή 2 φλιτζάνια ωμά λαχανικά.

Ξηροί καρποί: 5 μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών ή δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο.

Μούρα: Δύο μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι μούρων.

Φασόλια: Τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια.

Ελαιόλαδο: Να χρησιμοποιείται ως βασική πηγή λιπαρών και αποφεύγεται το βούτυρο και άλλα λιπαρά. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή.

Κοτόπουλο: 2 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 120 γραμμάρια.

Ψάρια: Μία μερίδα την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 90 έως 120 γραμμάρια.

Κρασί: Προαιρετικά έως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες. Μία μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 350 ml μπίρας ή 150 ml κρασιού.

Οι 5 τροφές που κάνουν κακό στον εγκέφαλο

Κόκκινο κρέας

Βούτυρο και μαργαρίνη

Τυριά πολλών λιπαρών

Γλυκά

Τηγανητά και πρόχειρο φαγητό