Ο κίνδυνος παχυσαρκίας μπορεί να είναι υψηλότερος στα μοναχοπαίδια σε σχέση με παιδιά που έχουν αδέλφια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος παιδιών χωρίς αδέλφια και διαπίστωσαν ότι είχαν λιγότερο υγιεινή διατροφή και ανθυγιεινές συνήθειες κατανάλωσης τροφής από ό,τι τα παιδιά με αδελφούς και αδελφές.

Ένας λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορεί να είναι οι διαφορές στον προγραμματισμό των γευμάτων και την οργάνωση που απαιτείται από τις μητέρες με πολλά παιδιά, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Chelsea Kracht, ερευνήτρια στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

«Όταν έχετε πολλά παιδιά προγραμματίζετε λίγο περισσότερο τα γεύματά σας. Συνεπώς θα υπάρχουν περισσότερα μαγειρεμένα γεύματα στο σπίτι, άρα πιθανότατα θα υπάρχει λιγότερο γρήγορο φαγητό», δήλωσε η Kracht στο περιοδικό Journal of Nutrition Education.

Η μελέτη «δημιουργεί ένα ενδιαφέρον επιχείρημα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα», δήλωσε η Δρ Natalie Muth, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για την Παχυσαρκία, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Πολλές άλλες μελέτες, πέρα από αυτήν, έδειξαν επίσης ότι τα μοναχοπαίδια είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα», συμπλήρωσε η Δρ Muth.

«Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν και αυτή η μελέτη δεν παρέχει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι χρήσιμη στο να οικοδομήσουμε ένα σύνολο στοιχείων από έρευνες, το οποίο τελικά θα μας δώσει σαφέστερες απαντήσεις», είπε η γιατρός.