Ο φυσικός τοκετός και ο θηλασμός μειώνουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αλλεργιών και άσθματος σε παιδιά ηλικίας ως 18 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο David Hill, PhD, του Παιδικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας και οι συνάδελφοί του, συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία 158.422 παιδιών για να δουν πώς η μέθοδος γέννησης και σίτισής τους επηρέασε τον αριθμό των αλλεργικών περιστατικών που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια περιόδου 18 ετών.

Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν την επίδραση του θηλασμού ή της μεθόδου γέννησης για μία μόνο πάθηση, δήλωσε ο Hill. Παρουσίασε αποτελέσματα από τη μελέτη -η οποία εξέτασε τα περιστατικά για έκζεμα, τροφική αλλεργία, άλλες αλλεργίες και άσθμα- στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του American College of Allergy, Asthma & Immunology στο Χιούστον.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση που είχε το πώς γεννήθηκε το μωρό (κολπικά ή με καισαρική) και η σίτισή του (θηλασμός, μπιμπερό ή συνδυασμός των δύο). Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που ήρθαν στον κόσμο με φυσικό τοκετό είχαν χαμηλότερες πιθανότητες για όλες τις παθήσεις που εξετάστηκαν. «Τα οφέλη του κολπικού τοκετού ήταν αρκετά ευρέα», δήλωσε ο Δρ Hill. Το προστατευτικό αποτέλεσμα πιθανότατα έχει να κάνει με το μικροβίωμα, συνέχισε ο επικεφαλής της έρευνας – με τον φυσικό τοκετό, το μωρό έρχεται σε πρώτη επαφή με τα μικρόβια του κόλπου και ο οργανισμός του μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει.

Τα παιδιά που θήλαζαν αποκλειστικά είχαν μειωμένα ποσοστά εκζέματος και αλλεργιών. Τα παιδιά που τρέφονταν με συνδυασμό μητρικού γάλακτος και γάλακτος φόρμουλα είχαν λιγότερες πιθανότητες μόνο για τροφική αλλεργία.

Οι οικογένειες, για πολλούς λόγους, μπορεί να επιλέξουν να μην θηλάσουν αποκλειστικά τα μωρά τους και να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με γάλα φόρμουλα: «Θα πρέπει να ξέρουν ότι και αυτό έχει κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο Δρ Hill. Eξήγησε ότι στην οικογένειά του, το παιδί του δεν μπορούσε να θηλάσει για όσο διάστημα συνιστάται από τους ειδικούς: «Είναι ωραίο να βλέπουμε ότι επωφελούνται και τα μωρά που η διατροφή τους συμπληρώνεται με το μπιμπερό».