Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με κακή μυϊκή κατάσταση στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η διατήρηση της υγείας των μυών βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία, την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο πτώσης.

Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικού άλατος στο σώμα. Το σώμα τη δημιουργεί σε απόκριση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως ή την απορροφά από τροφές, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 4.100 άτομα, ηλικίας 60 ετών και άνω, στην Αγγλία. Περίπου 4 στα 10 άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν μυϊκή αδυναμία – ποσοστό διπλάσιο από εκείνο μεταξύ των ηλικιωμένων που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η μειωμένη μυϊκή απόδοση ήταν τριπλάσια σε εκείνους με ανεπάρκεια βιταμίνης D (25,2%) σε σχέση με εκείνους με επαρκή βιταμίνη D (7,9%).

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες εξασθένησης της μυϊκής δύναμης και απόδοσης των μυών.

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης για ακόμη μία φορά τα οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία. Οι συμμετέχοντες που έκαναν συστηματικά κάποια μέτρια σωματική δραστηριότητα ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν χαμηλή μυϊκή δύναμη και απόδοση των μυών, σύμφωνα με τους ερευνητές του Trinity College του Δουβλίνου στην Ιρλανδία.

«Η διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας είναι εξαιρετικά σημαντική και συχνά παραβλέπεται στις προσπάθειες για προώθηση ενός πλαισίου υγιούς γήρανσης», δήλωσε ο ερευνήτρια Maria O’Sullivan, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής. «Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μέσω διαφόρων προσεγγίσεων που ενσωματώνουν σωματική δραστηριότητα, αντιστροφής την ανεπάρκειας βιταμίνης D και άλλων μεθόδων διατροφής και τρόπου ζωής απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση».

Η επικεφαλής συγγραφέας Niamh Aspell δήλωσε ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη για στρατηγικές δημόσιας υγείας για την εξάλειψη της έλλειψης βιταμίνης D στους ηλικιωμένους: «Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει όμως να εντοπίσει και να επικεντρωθεί σε ηλικιωμένους με ανεπάρκεια βιταμίνης D και να κατανοήσει καλύτερα αν η αναστροφή αυτής της ανεπάρκειας βελτιώνει τη λειτουργία των μυών», ανέφερε σε ένα δελτίο ειδήσεων.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Eamon Laird, ερευνητής του Trinity, υπογράμμισε ότι η Φινλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εξαλείψει την ανεπάρκεια της βιταμίνης στον πληθυσμό, ενισχύοντας διάφορα τρόφιμα με βιταμίνη D.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση Clinical Interventions in Aging.