Ινδοί γιατροί αφαίρεσαν έναν νεφρό που ζυγίζει 7,4 κιλά –περίπου όσο και δύο νεογέννητα μωρά- από έναν ασθενή. Πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος νεφρός που έχει αφαιρεθεί ποτέ – ένας νεφρός συνήθως ζυγίζει μεταξύ 120 και 150 γραμμαρίων.

Ο ασθενής πάσχει από μια πάθηση που ονομάζεται Επικρατούσα Αυτοσωματική Πολυκυστική Νεφρική Νόσος, η οποία προκαλεί την ανάπτυξη κυστών σε όλο το όργανο. Ένας γιατρός που συμμετείχε στην επέμβαση  δήλωσε ότι οι μεγάλοι νεφροί ήταν συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους με την ασθένεια.

Ωστόσο, ο Δρ Sachin Kathuria, από το νοσοκομείο Sir Ganga Ram στο Δελχί, δήλωσε ότι οι γιατροί γενικά δεν απομακρύνουν το όργανο, εκτός εάν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης και εσωτερικής αιμορραγίας, καθώς συνεχίζει να επιτελεί τουλάχιστον κάποιες απαραίτητες λειτουργίες στο σώμα. «Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε εμφανίσει μια δύσκολη λοίμωξη που δεν ανταποκρίνονταν στα αντιβιοτικά και το τεράστιο μέγεθος του νεφρού προκαλούσε αναπνευστικές δυσκολίες στον ασθενή, οπότε δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να τον αφαιρέσουμε», είπε.

Ο Δρ Kathuria πρόσθεσε ότι οι γιατροί περίμεναν ότι είχαν να κάνουν με έναν μεγάλο νεφρό όταν ξεκίνησαν την εγχείριση, αλλά το μέγεθος του οργάνου που ανακάλυψαν τους προκάλεσε έκπληξη: «Το εντυπωσιακό είναι ότι ο άλλος του νεφρός είναι ακόμη μεγαλύτερος», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης ότι ο βαρύτερος νεφρός σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness είναι 4,5 κιλά, αν και περιοδικά ουρολογίας είχαν καταγράψει περιπτώσεις νεφρών που ήταν ακόμη πιο βαριά από αυτόν: Ένας που αφαιρέθηκε στις ΗΠΑ ζύγιζε εννέα κιλά, ενώ σε μια περίπτωση στην Ολλανδία έφτανε τα 8,7 κιλά. Ο Δρ Kathuria είπε ότι οι θεράποντες γιατροί δεν είχαν αποφασίσει να υποβάλουν το εύρημά τους στην επιτροπή των Ρεκόρ Guinness ως παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά «το εξέταζαν».

Η πολυκυστική νεφρική νόσος είναι μια κοινή κληρονομική πάθηση, η οποία προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα όταν οι ασθενείς είναι μεταξύ 30 και 60 ετών. Προκαλεί μείωση της λειτουργίας των νεφρών μέχρι να καταλήξει τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια.