Ένα ζεύγος γυναικών έχει γίνει το πρώτο στον κόσμο που απέκτησε μωρό που κυοφορήθηκε στη μήτρα και των δύο, ως μέρος μιας διαδικασίας «μοιρασμένης μητρότητας».

Οι Jasmine και Donna Francis-Smith υποδέχτηκαν τον γιο τους Otis, πριν από δύο μήνες. Το μωρό γεννήθηκε μέσω μιας ιδιαίτερης τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης που ονομάζεται In Vivo Natural Fertilisation, η οποία διαφέρει στο γεγονός ότι τα ωάρια επωάζονται στο σώμα της μητέρας και όχι εξωτερικά, όπως συμβαίνει με την In Vitro.

Στη διαδικασία AneVivo, η οποία εξελίχθηκε από την ελβετική εταιρεία Anecova και πραγματοποιήθηκε στη London’s Women Clinic, το ωάριο της βιολογικής μητέρας, τοποθετημένο μέσα σε μια μικροσκοπική κάψουλα, εισάγεται στη μήτρα της, όπου και επωάζεται. Μετά την επώαση, αφαιρείται από τη μήτρα της πρώτης μητέρας και τοποθετείται στη μήτρα της μητέρας που κυοφορεί το έμβρυο ως τον τοκετό.

Η Donna Francis-Smith δήλωσε «συγκλονισμένη» από την προσοχή που έχει λάβει η ιστορία της εγκυμοσύνης: «Υπάρχουν πολλά ζευγάρια του ίδιου φύλου, στα οποία το ένα άτομο κάνει όλη τη διαδικασία της εγκυμοσύνης, ενώ με αυτή τη μέθοδο συμμετέχουμε και οι δύο. Είναι σίγουρο ότι μας έφερε πιο κοντά συναισθηματικά. Τώρα έχουμε και οι δύο έναν ιδιαίτερο δεσμό με το Otis, χάρη στον τρόπο με τον οποίο τον αποκτήσαμε». Η Donna εξήγησε ότι επώασε το ωάριο για 18 ώρες προτού εμφυτευθεί στο σώμα της Jasmine.

Η Jasmine δήλωσε ότι το ζευγάρι αισθάνεται «πολύ τυχερό» που η πρώτη τους προσπάθεια ήταν επιτυχής «επειδή συχνά δεν συμβαίνει έτσι».

Ο Δρ Kamal Ahuja, διευθύνων σύμβουλος και επιστημονικός διευθυντής της London’s Women Clinic, δήλωσε: «Η κλινική μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θεραπείας γονιμότητας από το 1985 και είναι μεγάλη μας χαρά να αναφέρουμε την πρώτη γέννηση στον κόσμο με κοινή μητρότητα, χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή τεχνολογία της Anecova, την In Vivo Natural Fertilisation».

Ο Martin Velasco, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Anecova, δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι η διαδικασία AneVivo ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση του ζευγαριού.