Ένα φθηνό και ευρέως διαδεδομένο φάρμακο θα μπορούσε να σώζει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ετησίως παγκοσμίως, εάν χορηγούνταν ως ρουτίνα στους ανθρώπους που μεταφέρονται στο νοσοκομείο με τραυματισμούς στο κεφάλι, σύμφωνα με γιατρούς.

Το τρανεξαμικό οξύ βοηθά στη διακοπή της αιμορραγίας μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο, όταν τα αιμοφόρα αγγεία έχουν διαρραγεί. Μια μεγάλη διεθνής μελέτη στο The Lancet δείχνει ότι βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών εάν δοθεί αρκετά νωρίς. Αν και δεν μπορεί να επιδιορθώσει τη βλάβη, μπορεί να σταματήσει μικρότερες αιμορραγίες από το να χειροτερεύσουν.

Το τρανεξαμικό οξύ χρησιμοποιείται ήδη ενδοφλέβια για τη θεραπεία ασθενών με απειλητικές για τη ζωή αιμορραγίες από τραυματισμούς στο θώρακα ή την κοιλιά, καθώς και σε γυναίκες με επικίνδυνη αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου σε 12.000 ασθενείς με τραυματισμό κεφαλής – κάποιοι έλαβαν το φάρμακο ενώ άλλοι έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί όταν χορηγείται έως και τρεις ώρες μετά τον τραυματισμό στο κεφάλι, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου για ορισμένους ασθενείς.

Η θεραπεία ωστόσο δεν είναι αποτελεσματική για όλους: Ενώ μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με ήπιο ή μέτριο εγκεφαλικό τραύμα, τα άτομα με πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι είναι απίθανο να επωφεληθούν από αυτό, όπως λένε οι ερευνητές.

Ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο καθηγητής Haleema Shakur, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα είναι απλά καταπληκτικά. Είναι η πρώτη δοκιμή που δείχνει ότι μια ιατρική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών τραυματισμών ασθενών που πεθαίνουν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει ευεργετικά αποτελέσματα. Θα έχει τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ευρέως διαθέσιμο φάρμακο, είναι σχετικά φθηνό και χορηγείται πολύ απλά».

Ένας άλλος ερευνητής, ο Δρ Ben Bloom, ανέφερε: «Η αντιμετώπιση εγκεφαλικού τραυματισμού είναι εξαιρετικά δύσκολη, με πολύ λίγες επιλογές θεραπείας διαθέσιμες για τους ασθενείς. Χάρη σε αυτά τα τελευταία αποτελέσματα, τα οποία ισχύουν για ασθενείς με τραυματισμό στο κεφάλι οποιασδήποτε αιτίας και με οποιαδήποτε δημογραφικά στοιχεία, οι γιατροί έχουν τώρα διαθέσιμη μια δυνητικά ισχυρή νέα θεραπεία».