Με την τακτική άσκηση, οι άνδρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στο μισό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινή δραστηριότητα -η οποία περιλαμβάνει ακόμη και την κηπουρική ή το περπάτημα- έχει «πολύ μεγαλύτερο» προστατευτικό αποτέλεσμα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια αποτελεσματική και αδιάβλητη μέθοδο μέτρησης της σωματικής δραστηριότητας σε 79.148 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 61.106 χωρίς. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις παραλλαγές της αλληλουχίας DNA του κάθε ατόμου που σχετίζονται με το πόσο δραστήριοι είναι, αντί να βασίζονται απλώς σε αυτό που τους έλεγαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν κυρίως άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνοι που ήταν πιο δραστήριοι είχαν 51% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι. Οι πιο δραστήριοι άνδρες πληρούσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες των οργανισμών υγείας, οι οποίες συνιστούν εβδομαδιαία άσκηση περίπου δυόμισι ωρών ή 20 λεπτών ημερησίως.

Η Δρ Sarah Lewis, ανώτερη λέκτορας γενετικής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όσο πιο δραστήριος είστε, τόσο το καλύτερο. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η άσκηση είναι επωφελής από την άποψη του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Αλλά δεν χρειάζεται να ασκείστε έντονα ή να παίζετε παίζεται κάποιο ομαδικό άθλημα, απλώς πρέπει να κινήστε. Ακόμη και η κηπουρική, το περπάτημα ή άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα βοηθούν».

Η Δρ Lewis είπε ότι αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με την άσκηση, η επίδραση των ίδιων των γονιδίων στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ήταν μικρή. Αυτό υποδηλώνει ότι όποιος είναι σωματικά δραστήριος έχει τεράστια οφέλη στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

«Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη του είδους που χρησιμοποιεί μια σχετικά νέα μέθοδο που συμπληρώνει την έρευνα παρατήρησης για να ανακαλύψει τι προκαλεί καρκίνο του προστάτη», πρόσθεσε: «Υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον καρκίνο του προστάτη από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, έτσι ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνει τους άνδρες να είναι πιο δραστήριοι».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.