Οι millennials είναι η γενιά Υ (Generation Y), η γενιά της χιλιετίας. Είναι όλοι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1980 έως και ο 1994. Αγαπούν τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία τους, ενώ συχνά επιλέγουν δραστηριότητες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα της Blue Cross Shield Association (BCSA), γύρω στην ηλικία των 27 ετών, η υγεία τους αρχίζει να επιδεινώνεται ενώ τα θέματα ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των millennials.

Τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν στη συγκεκριμένη ομάδα κατά 31% από το 2014 έως το 2017, τα ποσοστά ψυχωσικών διαταραχών αυξήθηκαν κατά 15% και τα ποσοστά διαταραχών λόγω χρήση ουσιών κατά 10%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες είχαν χειρότερη υγεία από τους άνδρες.

Όπως έδειξε η έρευνα οι millennials κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη, χρήση ουσιών, εθισμό στο αλκοόλ, υπέρταση, υπερκινητικότητα, ψυχολογικές διαταραχές, νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, υψηλή χοληστερόλη, ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, διαβήτη τύπου 2.

«Ενώ οι δέκα αυτές ασθένειες δεν μας ξενίζουν, αυτό που μας προκαλεί έκπληξη είναι τα ποσοστά συχνότητας κάθε ασθένειας στους millennials, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές», δήλωσε ο δρ Vincent Nelson, αντιπρόεδρος ιατρικών υποθέσεων στο BCSA.

Η υγεία των millennials φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από συμπεριφορικούς παρά φυσικούς παράγοντες, με συχνότερες ασθένειες την κατάθλιψη και την υπερκινητικότητα. Η δρ Deborah Serani, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Adelphi αναφέρει ότι οι millennials συμβάδισαν χρονολογικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, περνώντας τα περισσότερά τους χρόνια μπροστά από μία οθόνη, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούν τα μάτια ή τις εκφράσεις του συνομιλητή τους και επομένως να μην εμβαθύνουν στο τι πραγματικά σημαίνουν αυτά. Αυτή η έλλειψη συνειδητοποίησης των άλλων, καθιστά δύσκολο για τους millennials να κατανοήσουν, ακόμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Επίσης, η έκρηξη του διαδικτύου δημιούργησε ένα εικοσιτετράωρο κύκλο ειδήσεων, με συχνότερες τις πιο τρομακτικές, όπως η τρομοκρατία ή οι φυσικές καταστροφές, άτι που έχει ως συνέπεια να αυξάνονται καθημερινά αισθήματα φόβου και απελπισίας. Αν και όπως λένε οι ειδικοί δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τους millennials όσο προσέχουν έμπρακτα την υγεία τους, η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να λάβουν την σωστή διάγνωση και θεραπεία, αν προκύψει τελικά κάτι.